Agris.cz - agrární portál

Z Čokoládoven vzniknou Čokoládovny Danone a Čokoládovny Nestlé

19. 5. 1998 | ČTK

Z Cokoládoven vzniknou Cokoládovny Danone a Cokoládovny Nestlé

PRAHA 19.kvetna (CTK) - Cokoládovny Danone (CD) a Cokoládovny Nestlé (CN) vzniknou od 1.ledna príštího roku z dnešní akciové spolecnosti Cokoládovny. Na dnešní tiskové konferenci to rekl generální reditel Cokoládoven a.s. Michael Kopecký. Obe spolecnosti bude po jejich vzniku ješte vlastnit soucasný majoritní vlastník Cokoládoven COPART. V prubehu príštího roku COPART zanikne a vlastnictví prejde na spolecnosti Danone a Nestlé.

Spolecnost CD se soustredí na výrobu peciva, tedy oplatek a sušenek, a bude druhým nejvetším tuzemským producentem potravin. CD bude zamestnávat asi 2500 pracovníku a pripadnou jí v CR ctyri výrobní závody, a to opavská Opavia, závod Deli v Ústí nad Labem, karlovarská Kolonáda a závod v Hradci Králové. Rocní obrat CD by se mel podle Kopeckého pohybovat kolem šesti miliard korun. Hlavní strategií spolecnosti bude organizace prodeje peciva v zemích strední Evropy, na Balkáne a v Baltských zemích.

Spolecnost CN bude vyrábet cukrovinky, spojí se s firmou Nestlé Food s.r.o. a bude nejvetším potravinárským výrobcem v CR. CN zamestná celkem 3500 pracovníku a získá pet závodu v CR a jeden na Slovensku. Jsou to jablonecký závod Lipo, pražský závod Orion, olomoucká Zora, brnenský Sfinx a Maryša. Na Slovensku to bude v Prievidze závod na výrobu instantních polévek Maggi. Rocní obrat spolecnosti CN predpokládá Kopecký kolem 9,5 miliardy korun.

Hlavním duvodem rozdelení a.s.Cokoládovny je podle jeho slov potreba rustu spolecnosti, který je v této organizacní strukture omezen velmi silným podílem na trhu, vysokou tuzemskou spotrebou výrobku spolecnosti a stagnující nákupní silou obyvatelstva CR od poloviny lonského roku.

Soucasné usporádání také neumožnuje optimální prístup k zahranicním prodejním sítím spolecností Danone a Nestlé. Podle Kopeckého mají Cokoládovny možnost hrát vlastní významnou roli v evropských strategiích obou spolecností.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 07:14