Agris.cz - agrární portál

Seliko zvýší ceny pomerančových džusů až o 20 procent

15. 6. 1998 | ČTK

Seliko zvýší ceny pomerancových džusu až o 20 procent

OLOMOUC 15.cervna (CTK) - Akciová spolecnost Seliko, clen seskupení Olpran Group a významný tuzemský producent ovocných nápoju, dnes oznámila, že v cervenci kvuli výraznému nárustu cen pomerancu a pomerancových výrobku na svetových trzích zvýší velkoobchodní cenu stoprocentního pomerancového džusu Best o 20 procent.

Mluvcí Olpran Group Marie Logrová CTK rekla, že cena jednoho litru stoprocentního pomerancového džusu Best tak vzroste zhruba o dve koruny. Zdražení ostatních ovocných štáv s menším podílem pomerancového koncentrátu bude podle jejích slov "mírne nižší".

"K rozhodnutí o zvýšení cen nás donutil výrazný nárust vstupu, zaprícinený zvýšením cen pomerancu a pomerancových koncentrátu na svetových trzích," uvedla Logrová.

Dodala, že vedení Selika se neobává, že kvuli cervencovému zdražení pomerancových džusu Best poklesne jejich prodej.

"Stejne jako my budou muset zvýšit ceny pomerancových nápoju i ostatní jejich výrobci," rekla Logrová.

Zvýšení cen pomerancových nápoju v dusledku stále rostoucích cen pomerancu a pomerancových koncentrátu na svetových trzích avizovala minulý týden Unie výrobcu ovocných štáv a koncentrátu Ceské republiky. "Milovníci pomerancových nápoju si v dohledné dobe zrejme sáhnou hloubeji do kapsy, jelikož cena jedné tuny pomerancu vzrostla z lonských 900 na soucasných 1500 amerických dolaru a je tak o 70 procent vyšší než v minulém roce," uvedl predseda unie Gabriel Slanicay.

Duvodem, proc se rostoucí cena koncentrátu zatím ve spotrebitelských cenách neprojevila, je podle nej cenová válka tuzemských a zahranicních obchodních retezcu.

"Ty použily pomerancový džus jako válecný nástroj a neumožnily tak výrobcum promítnout první výrazné zdražení v záveru lonského roku do prodejních cen. Zdá se, že pokracující obchodní válka již vycerpala veškeré rezervy výrobcu a ti zvýší ceny svých výrobku," uvedl Slanicay.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 15. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:56