Agris.cz - agrární portál

MfD: PPF patří ve společnosti Bohemia Sekt už 51 procent

15. 6. 1998 | ČTK

MfD: PPF patrí ve spolecnosti Bohemia Sekt už 51 procent

PRAHA 15.cervna (CTK) - Financní skupina PPF spolu s fondy KIS Ceské pojištovny ovládla nejvetšího tuzemského výrobce vín Bohemia Sekt, když ke svému 49procentnímu podílu koupila další akcie firmy a získala tak ve firme podíl 51 procent. Skupina PPF ostatním akcionárum nabídla odkup jejich akcií po 2800 korunách za kus, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

"Silný majoritní vlastník posílí stabilitu spolecnosti," sdelil listu reditel Bohemia Sektu Jirí Laurin. Fondy PPF svedly v posledních letech boj o nadvládu ve vinarské firme s nemeckým potravinárským kolosem Henkell&Söhnlein patrící pod koncern Dr.Oetker. Nemeckému producentovi se však zámer ovládnout Bohemia Sekt nikdy nepodaril a dosáhl pouze tretinového podílu, uvádí list.

Bohemia Sekt je nejvetší tuzemskou vinarskou firmou. V lonském roce spolecnost prodala 20,5 miliónu litru klasických a šumivých vín, a ovládá tak 16 procent tuzemského trhu. Spolecnost získala majoritní podíly ve firmách Víno Mikulov a Révovín Velké Bílovice, další akvizice vlastní v Ceskomoravských vinných sklepech Sedlec a zemedelské spolecnosti Pálava.

Celá skupina v lonském roce prodala 29 miliónu litru vína a dosáhla tržeb 1,3 miliardy korun. V letošním roce plánuje prodat 32 miliónu litru, z toho 22 miliónu ze Starého Plzence. Tržby by se mely pohybovat mezi 1,5 a 1,6 miliardy korun.

kt nth


Zdroj: ČTK, 15. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:06