Agris.cz - agrární portál

Vodohospodáři obdrželi peníze na odstraňování škod po záplavách

16. 6. 1998 | ČTK

Vodohospodári obdrželi peníze na odstranování škod po záplavách

Uherské Hradište 16.cervna (CTK) - Akciová spolecnost Povodí Moravy Brno obdržela peníze na odstranování lonských povodnových škod, na které tri mesíce cekala. Financní reditel Pavel Mylbachr dnes CTK rekl, že Konsolidacní banka zacala likvidovat jejich faktury s lhutou splatnosti. Vodohospodári podle nej však stále cekají na prostredky z Fondu národního majetku (FNM).

Ministr zemedelství Josef Lux v pondelí ve Zlíne prohlásil, že na obnovu povodnových škod bude ze státního rozpoctu uvolneno 1,8 miliardy korun. "Povodí mají financní prostredky k dispozici. Následky povodní chceme zlikvidovat do roku 2000," zduraznil.

Uherskohradištský závod Povodí Moravy má pripravených deset až patnáct projektu na obnovu, a to vcetne dodavatelu. "Jakmile se dostanou peníze až k nám, práce zahájíme," sdelil reditel František Ondrušek. Pripustil, že dosud jednal s partnery predevším o prodloužení lhut splatnosti faktur, v nekterých prípadech až o šest mesícu.

Pracovníci závodu v Otrokovicích napríklad odstranili nánosy a upravili koryto reky Drevnice. Na kilometrovém úseku zde vyroste protipovodnová zed, jejíž výstavbu investuje spolecnost Barum Continental. Pokracuje cištení plavební komory v Uherském Ostrohu, úprava koryta Moravy a kosení trávy na brezích rek.

Z velkých protipovodnových plánu dává Lux prednost stavbe suchých poldru (nádrží), protože "nevyhánejí z krajiny život". Pripustil, že Povodí Moravy má pro prípad povodní nejmenší akumulacní prostory ze všech povodí. Výstavba nových nádrží vzejde z diskuse vodohospodáru, ekologu a konecné slovo musí mít vláda, ponevadž pujde o mnohamiliardové investice.

Ladislav Koželuha mhm vb kar


Zdroj: ČTK, 16. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 04:49