Agris.cz - agrární portál

Arméni protestují proti prodeji výroby svého koňaku Francouzům

19. 6. 1998 | ČTK

Arméni protestují proti prodeji výroby svého konaku Francouzum

JEREVAN 19.cervna (CTK) - Asi 3000 lidí dnes protestovalo ve stredu Jerevanu proti prodeji místní historické továrny na konak francouzské skupine Pernod Ricard. Demonstraci zorganizovala rada poslancu arménského parlamentu, kterí obvinují vládu, že továrnu, kterou oznacují za soucást "národního dedictví", prodala príliš levne.

Poslanec Aršak Sadojan na demonstraci rekl, že Pernod Ricard zaplatí za získání výroby firmy Yerevan Brandy Company, jež produkuje 90 procent arménského konaku, pouhých 30 miliónu dolaru. Další poslanci požadovali mimorádné zasedání parlamentu, jež by prodej zrušilo.

Demonstranti schválili rezoluci, jež žádá arménského prezidenta Roberta Kocarjana, aby prodej zrušil.

Prezident Kocarjan v prohlášení pro agenturu Interfax ovšem uvedl, že "opozice delá povyk kvuli prodeji, aby vyvolala kritiku vuci vláde a prezidentovi".

Slavná jerevanská továrna na konak byla založena v roce 1897. Josip Stalin údajne daroval Winstonu Churchillovi láhev zde vyrobeného desetiletého konaku na konferenci v Teheránu v roce 1943. Na Churchilla, jenž byl vyhlášeným znalcem a milovníkem francouzských konaku, udelalo tekuté slunce za Zakavkazska takový dojem, že zustalo jeho oblíbenou znackou až do smrti.

Lahodný arménský destilát zacal být nazýván "konakem" až za sovetských dob. Vyvolalo to hnevivé protesty Francie, jež trvá na svém výlucném právu užívat toto oznacení.

Firma Yerevan Brandy Company v roce 1997 prodala asi ctyri milióny litru konaku. Více než 80 procent ho bylo vyvezeno do Ruska a do jiných zemí v této oblasti.

Skupina Pernod Ricard se zavázala, že behem príštích peti let investuje ctyri milióny dolaru do modernizace výroby a prodeje arménského konaku.

bep pz


Zdroj: ČTK, 19. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 15:10