Agris.cz - agrární portál

Za zastavením obchodů s akciemi mohou být nevýhodné transakce

22. 6. 1998 | ČTK

Za zastavením obchodu s akciemi mohou být nevýhodné transakce

OLOMOUC 22.cervna (CTK) - Za rozhodnutím Komise pro cenné papíry (KCP) pozastavit obchodování s akciemi Hanáckého masokombinátu mohou stát pro jeho akcionáre nevýhodné obchody s akciemi masokombinátu a nejasnosti kolem povinného odkupu minoritních podílu, který v breznu vyhlásila spolecnost Nail & Tin - vítez verejné souteže FNM na 50 procent akcií masokombinátu. CTK to dnes rekl hlavní analytik kapitálového trhu spolecnosti Moravia Broker Consulting Milan Pospíchal.

Podle údaju zverejnených SCP bylo zacátkem brezna, tedy nekolik týdnu po prevedení 50procentního balíku akcií z FNM na spolecnost Nail & Tin, prodáno Hanáckému masokombinátu zrejme za cenu 743 koruny 20 procent jeho akcií, které do té doby vlastnila spolecnost Masoma.

V polovine kvetna byl tento podíl za cenu 48,4 koruny za akcii postupne prodán nejméne trem fyzickým nebo právnickým osobám, nebot jeho noví vlastníci nebyli uvedeni v seznamu majitelu deseti a více procent akcií masokombinátu.

Akcie masokombinátu se v té dobe na pražské burze obchodovaly za zhruba 300 korun. V breznu se jejich kurs pohyboval kolem 600 korun.

"Pokud Hanácký masokombinát skutecne prodal všech 20 procent svých akcí za cenu 48,4 koruny, což odpovídalo zjevne neprimerené cene v porovnání s cenami na verejných trzích, byla jeho akcionárum zpusobena škoda zhruba 55 miliónu korun. To muže být jedním z duvodu, proc se KCP rozhodla obchodování s akciemi masokombinátu pozastavit," uvedl Pospíchal.

Dodal, že ani touto transakcí, pri které bylo 20 procent akcií masokombinátu rozptýleno na nejméne tri subjekty, se spolecnost Nail & Tin nevyhnula zákonné povinnosti nabídnout minoritním akcionárum nový odkup jejich podílu. "Už v dobe, kdy Hanácký masokombinát získal 20procentní podíl od Masomy, mely spolecnosti Nail & Tin a masokombinát nahlásit jednání ve shode a nabídnout nový odkup akcií, protože jejich podíl byl vyšší než 66,7 procenta," uvedl Pospíchal.

Minoritní akcionári navíc podle Pospíchala KCP zrejme upozornili i na to, že nekterým z nich spolecnost Nail & Tin neprijala jejich odpovedi na breznový návrh na odkup akcií Hanáckého masokombinátu. "Rade minoritních akcionáru totiž odpovedela, že nesplnili podmínky verejného návrhu, ac podle jejich názoru byly podmínky splneny, " rekl Pospíchal.

KCP podle jejího predsedy Jana Müllera pozastavila v polovine cervna obchodování s akciemi Hanáckého masokombinátu do 10.cervence, protože má duvodné podezrení z porušování práv investoru s dopadem na jejich majetek.

Predseda predstavenstva Nail & Tin a generální reditel Hanáckého masokombinátu Miroslav Langer v rozhovoru pro CTK nechtel duvody, které vedly KCP k pozastavení obchodování, zatím komentovat. "Podáme rozklad a poté bud KCP nebo my stanovisko zverejníme," uvedl pouze.

Petr Behal jw


Zdroj: ČTK, 22. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 18:32