Agris.cz - agrární portál

Odbyt masné produkce letos v květnu prudce poklesl

23. 6. 1998 | ČTK

Odbyt masné produkce letos v kvetnu prudce poklesl

PRAHA 23.cervna (CTK) - Celkový objem výroby a odbytu masné produkce v CR v kvetnu letošního roku náhle prudce poklesl. Stalo se tak po breznovém a dubnovém vzestupu tržního odbytu na tuzemském trhu a ctyrmesícním nepretržitém intenzívním vývozu masa. Soucasne se v kvetnu témer zdvojnásobil dovoz masa proti predchozímu mesíci. Uvádí se to v informaci Ministerstva zemedelství CR o situaci a cenovém vývoji na trhu masa.

Souhrnné kvetnové výsledky masného prumyslu byly ve všech hlavních ukazatelích podprumerné. Ve srovnání s kvetnem 1997 klesly porážky skotu a jatecní výroba hovezího masa o 17 procent, porážky prasat a jatecní výroba veprového masa se pak snížily o 15 procent. Kvetnové porážky skotu cinily 11.828 tun živé hmotnosti (ž.hm.), zatímco porážky prasat v tomto mesíci dosáhly 24.615 tun ž.hm. Celková jatecná výroba masa letos v kvetnu byla 23.479 tun.

Provozní zásoby v masném prumyslu se v letošním kvetnu mezirocne snížily o 44 procent, z toho zásoby hovezího masa o 54 procent a zásoby masa veprového o 40 procent. Provozní zásoby hotových výrobku klesly oproti lonskému kvetnu o 11,5 procenta.

Celkový odbyt masné produkce se letos v kvetnu mezirocne snížil o 1,7 procenta, z toho tržní odbyt hovezího výsekového masa poklesl o témer devet procent. Pouze celkový objem výroby výrobku z masa dosáhl ve sledovaném období zvýšeným vývozem úroven lonského kvetna. Vývoz masa a masných výrobku byl podle MZe mezirocne o 51 procent vyšší a dovoz masa ve sledovaném období vzrostl trikrát.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 23. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 10:29