Agris.cz - agrární portál

Jihočeské pivovary měly loni poprvé od svého založení ztrátu

23. 6. 1998 | ČTK

Jihoceské pivovary mely loni poprvé od svého založení ztrátu

PROTIVÍN 23.cervna (CTK) - Ztrátu 41,856 miliónu korun vykázala za lonský rok a.s. Jihoceské pivovary, kterou tvorí tri pivovary strední velikosti - ceskobudejovický Samson, trebonský Regent a protivínský Platan. Predseda predstavenstva a generální reditel spolecnosti Petr Fencl na dnešní tiskové besede rekl, že Jihoceské pivovary vykázaly ztrátu poprvé od svého založení.

Za hlavní duvody propadu hospodárského výsledku oznacil mezirocní snížení prodeje o 2,48 procenta, které je výsledkem zostrující se konkurence, nesplnení plánovaných tržeb i cen a vytvorení dalších opravných položek na pohledávky po lhute splatnosti. Svou roli podle neho sehrálo rovnež prudké zvýšení kursu a z toho vyplývající nutnost vytvorit rezervy na kursové vlivy, dále zvýšené náklady na reklamu a podporu prodeje.

"Tvorba zdroju z prodeje piva není v souladu s rostoucími náklady," uvedl Fencl. To spolu s nesplnením predstav akcionáru, kterí dlouhodobe ocekávali dividendy, vedlo k tomu, že se nejvetší majitelé spolecnosti rozhodli své akcie prodat.

"Své podíly chtejí prodat fondy držící zhruba 70 procent. Podle puvodních predpokladu melo být jméno nového vlastníka oznámeno již minulý pátek na valné hromade, ale zatím nebylo zrejme z duvodu rozdílných názoru na cenu dosaženo dohody. Jednání, která by mela být ukoncena do jednoho mesíce, nyní probíhají se dvema zájemci," poznamenal Fencl.

Nevyloucil pritom ani možnost uzavrení nekterého ze trí pivovaru spolecnosti. "Noví vlastník asi bude uvažovat o tom, zda je možné vyrábet jeden milión hektolitru piva ve trech pivovarech nebo ve dvou," pripustil generální reditel.

Jihoceské pivovary, jejichž lonské výnosy byly 802,829 miliónu korun, což je o 1,52 procenta více než v roce 1996, mají základní jmení 474,702 miliónu. To je rozdeleno na akcie v nominální hodnote 1000 korun, k jejichž prevodu na jméno je treba souhlasu nadpolovicní vetšiny všech clenu predstavenstva.

Kontakt: Jihoceské pivovary, a.s., K.Svetlé 4, 370 54 Ceské Budejovice, tel.: 038/7708111, fax: 038/28823.

Jakub Sekyra jw


Zdroj: ČTK, 23. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 09:05