Agris.cz - agrární portál

Jednomu ze dvou výrobců olomouckých tvarůžků hrozí konkurs

24. 6. 1998 | ČTK

Jednomu ze dvou výrobcu olomouckých tvaružku hrozí konkurs

OLOMOUC 24.cervna (CTK) - O vyhlášení konkursu na spolecnost JD Loštice, jednoho ze dvou výrobcu olomouckých tvaružku na svete, usiluje Mlékárna Kunín. Ta v denním tisku inzerovala, že hledá další veritele této firmy, aby na ní mohl být podán spolecný návrh na konkurs.

Advokát Igor Zmydlený, který Mlékárnu Kunín zastupuje, CTK nechtel ríci, kolik loštická výrobna olomouckých syrecku kunínské mlékárne za dodávky tvarohu dluží. "Ta cástka je pomerne vysoká. Dohodnout se s druhou stranou již nešlo a proto jsme zvolili toto razantní rešení," uvedl pouze.

Jednatelka spolecnosti JD Olga Krupková v rozhovoru pro CTK odmítla snahu kunínské mlékárny komentovat. "Je to dva roky stará kauza, kterou má na stole náš advokát," uvedla pouze.

Loštická tvaružkárna JD rocne vyrobí zhruba 1000 až 1200 tun proslaveného pikantního sýra s nezamenitelným aróma. Dalších zhruba 1800 tun vyprodukuje konkurencní spolecnost A.W., která rovnež sídlí v Lošticích na Šumpersku.

Historie prvních tvaružku, které jsou jediným puvodním ceským sýrem, na Hané spadá do 15.století. Tehdy se však, oproti dnešnímu strojovému zpracování, vyrábely z kyselého tvarohu a soli rucne.

Petr Behal jw


Zdroj: ČTK, 24. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:54