Agris.cz - agrární portál

Slovensko chce snížit dovozní kvóty na pivo a nealko nápoje

25. 6. 1998 | ČTK

PRAHA 25.cervna (CTK) - Slovensko navrhlo snížení dovozní kvóty na ceské pivo z 532 tisíc hektolitru rocne na 300 tisíc hektolitru a na nealkoholické nápoje ze 450 tisíc hl na 250 tisíc hl za rok. "Nepovažujeme to za oprávnené," rekl zpravodaji CTK po zasedání Rady celní unie CR a Slovenska ministr prumyslu a obchodu Karel Kühnl.

Podle nej tato další slovenská omezení ceského exportu nebyla projednávána prímo na rade, ale hovorit o nich se bude na Výboru pro koordinaci hospodárské politiky v zemedelství. Nedojde-li zde k dohode, bude problém predložen na príštím zasedání RCU. "Jakékoli jednostranné kroky bychom neprivítali a považovali je za postup v rozporu se smlouvou," zduraznil Kühnl.

Ministr Kühnl na dotaz CTK uvedl, že Slovensko dále navrhuje zavést dovozní kvóty na ceské džemy, lihoviny, ovocné štávy, zmrazenou zeleninu, konzervy z masa, zeleninu konzervovanou v octu, kecupy a zakysané mlécné výrobky.

"Ceská strana zároven navrhuje kvóty na glukózové sirupy, izoglukózu a kukuricný škrob," uvedl Kühnl. Naopak Slovensko vynalo ze seznamu citlivých položek dovoz domácích brambor a lihu.

Jak prohlásil, obe strany se dohodly nepoužívat exportních subvencí pri prebytcích zemedelských komodit. Ty sice nejsou ani v soucasnosti uplatnovány, do budoucna je však v tomto bodu duležitá shodná politika.

Na zasedání došlo k pravidelnému strídání v cele unie, když staronovým predsedou byl zvolen ceský ministr Kühnl.

Petr Bayer jw


Zdroj: ČTK, 25. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:06