Agris.cz - agrární portál

Rozšíří se vinice v oblasti Bordeaux?

30. 6. 1998 | Mladá fronta Dnes

MF Dnes 30.6.1998

Rozšírí se vinice v oblasti Bordeaux?

Bordeaux (Reuters, šv)- Neuspokojená poptávka a prudký vzestup cen vede vinare z Bordeaux k úsilí získat souhlas s rozšírením této proslulé vinarské oblasti o tretinu. Jejich zámer musí povolit francouzská vláda a Evropská unie.

"Kdybychom se mohli vrátit k oblasti pred krizí zpusobenou phylorexou, chorobou vyvolanou žlutou muškou, kdy bylo vinarství v Bordeaux v letech 1875 až 1892 zdecimováno, oblast by se zvetšila o tretinu," ríká prezident vinarské rady kraje Bordeaux Philippe Casteja.

Velkou prekážkou však bude získat souhlas v dobe, kdy v západní Evrope obecne panuje nadprodukce vína. "Pro Brusel je víno z Bordeaux proste víno - zemedelská komodita jako mléko nebo obilí," uvádí šéf oblasti.

Francie navíc nechce menit pridelování kvót na produkci vína v zájmu ochrany drobných vinaru ve venkovských vinohradech, kterí vyrábejí stolní vína.

Území pro pestování vín nyní v Bordeaux merí asi 112 tisíc hektaru. Rozšírení této oblasti by mohlo napomoci zastavit dramatický rust cen bordeauxského. "Je pravda, že víno z Bordeaux je v této chvíli príliš drahé a že cena vzrostla príliš rychle," tvrdí Casteja. "Je také pravda, že toto odvetví v minulosti nezvýšilo ceny zdaleka tak, jak by mohlo," dodává Casteja.

Láhev bordeauxského vína se prodává u pestitele za 25 až 30 franku (až 165 korun), zatímco pred rokem stála jen 15 franku. Ceny vína kupovaného pred sklizní jsou letos o 20 procent vyšší než v roce 1997.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 30. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:04