Agris.cz - agrární portál

ZZN mají problémy s prodejem obilí

30. 6. 1998 | ČTK

HAVLÍCKUV BROD 30.cervna (CTK) - Ceny obilovin z letošní sklizne musí podle predsedy Ceskomoravského sdružení organizací ZZN Františka Vávry vycházet z reality. Loni vykoupené obilí totiž nákupní podniky letos prodávají se ztrátou, upozornil prvovýrobce na dnešním obilnárském fóru v Havlíckove Brode.

"Loni se vám nákupní cena tuny potravinárské pšenice ve výši 4200 Kc zdála velmi malá a apelovali jste, aby prekrocila hranici 4.680 Kc," pripomnel. "Podniky pak pšenici vykoupily v prumeru za 4.331 Kc, ale v soucasné dobe se pšenice prodává maximálne za 4050 korun," konstatoval. Mesícní náklady na uložení tuny obilí pritom dosahují 60 Kc.

Obdobná situace je podle nej i v jiných komoditách. "Meli jsme snahu prodat obilí v okolních státech, ale napríklad jecmen se v Polsku prodává za 2950 Kc. My jsme ho nakoupili za 3100-3200 Kc, prumerná cena pak dosáhla 3523 Kc. "Zpenežit se nedá," podtrhl.

Vávra upozornil, že nákupní organizace nemají zájem prvovýrobce ošidit, snižovat výkupní ceny, protože pokud budou mít zemedelci peníze, budou mít cím zaplatit. Smlouvy však musí vycházet z reálné situace, konstatoval.

I když ministr zemedelství Josef Lux upozornil úcastníky fóra, že volání po maximálních cenách se muže vzhledem k prognóze letošní sklizne ve svete a stávajícím zásobám obrátit proti nim, predstavitelé agrární komory na ne apelovali, aby obilí neprodávali pod úrovní lonských cen. Vycházeli pritom z razantního zvyšování cen vstupu a kritické situace zadluženého rezortu.

Jaroslava Mikešová ple


Zdroj: ČTK, 30. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 09:40