Agris.cz - agrární portál

Hlaváček: Není důvod přistupovat na nižší ceny obilovin

30. 6. 1998 | ČTK

Hlavácek: Není duvod pristupovat na nižší ceny obilovin

HAVLÍCKUV BROD 30.cervna (CTK) - Prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek nevidí duvod k tomu, aby zemedelci pristupovali na nižší výkupní ceny obilí z letošní sklizne, když se výrobní náklady razantne zvyšují. Uvedl to na dnešním Agrárním obilnárském fóru, které se letos potretí sešlo v Havlíckove Brode.

Hlavácek si nemyslí, že obilí bude nadbytek a prvovýrobci podle nej nemají podléhat zastrašování. "Je pro me zarážející, že mnozí z nás pred nástupem sklizne prodávají krmné obilí za 2200-2800 Kc za tunu a potravinárskou pšenici za 3500-3800 Kc za tunu, když stát garantuje minimální cenu u pšenice 4000 Kc, a to pri snížené kvalite," podtrhl.

Informoval, že kolegové z EU zástupcum ceských zemedelcu nekolikrát sdelili, že pokud razantne nezvýší farmárské ceny, nepodporí vstup CR do EU. Unie podle nej nebude snižovat farmárské ceny na úroven CR. Apeloval proto na zemedelce, aby snížení cen obilí, které je klícem ekonomiky, nedopustili.

Ministr zemedelství Josef Lux pritom na fóru prvovýrobce upozornil na realitu poklesu svetových cen obilí vyplývající z letošní predpokládané úrody a vysokých zásob z lonské sklizne, i na nezdar ceského vývozu. Požadavky maximálních cen se podle nej obrátí proti zemedelcum.

Jaroslava Mikešová mha


Zdroj: ČTK, 30. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 04:22