Agris.cz - agrární portál

Lux: obilí bude dostatek, pokles cen je realitou

30. 6. 1998 | ČTK

HAVLÍCKUV BROD 30.cervna (CTK) - Pokles cen obilovin na svetových trzích je realitou a volání ceských zemedelcu po maximalizaci cen se podle ministra zemedelství Josefa Luxe muže obrátit proti nim. Reagoval tak na slova prezidenta Agrární komory CR Václava Hlavácka, který na dnešním obilnárském fóru v Havlíckove Brode apeloval na zemedelce, aby nepristupovali na snižování cen obilí z letošní sklizne.

"Svetová úroda se ocekává nadprumerná, predevším z pohledu krmného obilí, a zhruba stejná, co se týce potravinárské pšenice," upozornil Lux na prahu žní. Vzhledem k zásobám se však ocekává, že ceny pšenice poklesnou o zhruba 20 procent, konstatoval. Tlak na snižování cen obilí, lze pak ocekávat i v zemích EU, dodal.

V CR by se podle nej melo letos sklidit kolem sedmi miliónu tun obilovin, což je o neco více než loni. Zaseto bylo více ozimu a méne jarin, když celková výmera je o zhruba 40.000 ha vyšší než loni.

Lux dále upozornil na nezdary vývozu ceské produkce obilovin. "Ackoliv byly vydány licence na vývoz 680.000 tun, fakticky bylo vyvezeno pouze 130.000 tun," podtrhl. Prícinou je podle nej málo odpovedná cenová politika. Napríklad loni v ríjnu byla prumerná cena tuny potravinárské pšenice v CR 4360 Kc, ale v Madarsku se prodávala za 4200 Kc. Letos v breznu v CR poklesla na 4300 Kc, v Madarsku pak na 3800 Kc, dokladoval cenovou nekonkurenceschopnost s tím, že se na ní podepsala i výzva z minulého obilnárského fóra. Na nem byla doporucena cena kolem 5000 Kc za tunu potravinárské pšenice.

Ministr na fóru, kterého se zúcastnilo méne zemedelcu než loni, vyslovil nesouhlas s názorem, že státem garantovaná minimální cena potravinárské pšenice ve výši 4000 Kc za tunu je špatná. "Kdyby tady nebyla, jsem presvedcen, že na trhu by byla reálná cena rádove nižší," podtrhl Lux s tím, že pokud s ní zemedelci nesouhlasí, mohou obilí prodat lépe.

Jaroslava Mikešová mha


Zdroj: ČTK, 30. 6. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 23:04