Agris.cz - agrární portál

Chilské víno asijskou krizi nezná

4. 7. 1998 | ČTK

SANTIAGO DE CHILE 4.cervence (CTK) - Chilský vývoz sice kvuli asijské krizi prudce klesl, ale to se rozhodne netýká vína, jehož export se za prvních pet mesícu roku proti lonsku zvýšil o 45 procent a do Asie se dokonce ztrojnásobil. Bud se tedy chilského vína netýká žádná krize, nebo se Asie rozhodla utopit v nem tu svoji, píše agentura EFE s odvoláním na údaje pestitelské organizace Chilevid.

V uvedeném období vyvezlo Chile víno za 190 miliónu dolaru. Vývoz do Asie cinil 345 procent lonského a vývoz do Japonska se zvýšil dokonce víc než šestinásobne (627 procent). Japonsko tak z první prícky mezi odberateli vytlacilo Spojené státy.

Podmínky pro pestování vína v Chile jsou nepochybne jedny z nejlepších na svete, rekl agenture Šéf Chilevid Rodrigo Alvarado. Rozmachu vývozu ale podle neho pomohla také modernizace výrobních zarízení zapocatá v 80.letech. Chile je tak dnes podle EFE ctvrtým nejvetším vývozcem vína na svete - tento mok vyváží do asi 90 zemí vcetne napríklad vinarských velmocí Francie a Itálie.

pz


Zdroj: ČTK, 4. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:32