Agris.cz - agrární portál

Bass stahuje z britského trhu kontaminované pivo

3. 7. 1998 | ČTK

LONDÝN 3.cervence (CTK) - Prední britský výrobce piva Bass, který v CR ovládá skupinu Pražské pivovary, dnes stáhl z domácího trhu milióny lahví a plechovek svého piva, když po závade na jednom pivovaru došlo ke kontaminaci nápoje chemickým chladivem. V rámci predbežné opatrnosti Bass stáhl z trhu asi polovinu ze své týdenní produkce 17 miliónu plechovek a lahví.

Po stížnostech 17 zákazníku pivovarská divize Bass Brewers zjistila, že v pivovaru Cape Hill v Birminghamu, jednom z osmi závodu Bassu, se objevila závada v chladicím procesu. Predpokládá se, že urcité menší množství piva je nyní kontaminováno mono-propylén-glykolem, který dává nápoji "vysoce nepríjemnou príchut a pri nadmerné konzumaci muže být škodlivý". Zákrok se týká plechovek a lahví piv Lager a Premier znacky Carling, plechovek irského piva Caffrey, plechovek Worthington Draught Bitter a lahví Gold Beer znacky Tennent.

Britské supermarkety zacaly po zpráve okamžite vyprazdnovat regály s pivem a kontrolovat zásoby. Akcie Bassu na londýnské burze klesly o dve procenta, vetšina dealeru však podle agentury Reuters predpokládá, že dlouhodobý dopad události bude omezený.

Problémy Bassu jsou posledním takovým prípadem v celé sérii kontaminací ve výrobe nápoju. Minulý mesíc stáhl svou sodovou vodu z trhu britský koncern Cadbury-Schweppes a z regálu supermarketu musely být již dríve kvuli kontaminacím chemikáliemi odstraneny celé série produktu znacek Coca-Cola, Pepsi nebo 7UP. Nejznámejším prípadem byl zásah francouzského Perrieru, který v roce 1990 stáhl z trhu 160 miliónu lahví své minerálky, když byly ve 13 lahvích nalezeny stopy benzenu.

hp do


Zdroj: ČTK, 3. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 13:28