Agris.cz - agrární portál

V zemích EU se mění druhová skladba pěstované zeleniny

7. 7. 1998 | ČTK

V zemích EU se mení druhová skladba pestované zeleniny

PRAHA 7.cervence (CTK) - Druhová skladba zeleniny pestované v zemích EU se v posledních letech mení a zretelne klesá podíl koštálové zeleniny ve prospech zeleniny listové. Uvádí se to v situacní a výhledové zpráve o zelenine Ministerstva zemedelství CR, jejíž souhrn má CTK k dispozici. V zemích EU je plocha pro produkci zeleniny již radu let témer konstantní a dosahuje 1,9 miliónu hektaru.

Podle zprávy dochází k užší specializaci produkce zeleniny urcené pro zpracovatelský prumysl. Na základe poptávky se zvyšuje nabídka mražené a cerstvé zeleniny a naopak se snižuje prodej konzervované a skladované zeleniny.

Trh v rámci EU je relativne uzavrený. Dovoz zeleniny do EU ciní jen 1,4 procenta z celkové její produkce a její vývoz se pohybuje kolem jednoho procenta. Nejduležitejším druhem zeleniny v EU, stejne jako ve svete, jsou rajcata. V posledních letech je v zemích EU obchod s rajcatovými produkty mnohem rozsáhlejší než obchod s cerstvými rajcaty.

V roce 1996/1997 bylo v EU zpracováno 7,3 miliónu tun prumyslových rajcat, což je nejvetší množství v historii. V posledních letech jsou ostrému konkurencnímu tlaku vystaveni pestitelé skleníkových rajcat v Nizozemsku, Belgii a ve Francii vlivem zvyšování dovozu kvalitní produkce zejména z Maroka a Kanárských ostrovu.

Stejným konkurencním problémum jsou vystaveni i pestitelé cibule v EU, i když u této komodity dochází k výrazným zmenám. Osevní plochy cibule se v minulé sezóne snížily nejen v zemích EU (napr. ve Španelsku, Itálii, Nizozemsku), ale i u exportéru z jižní polokoule (napr. na Novém Zélandu, v Chile, Argentine i Austrálii).

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 7. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:10