Agris.cz - agrární portál

Německo: Dej kravám luxus, více nadojí

9. 7. 1998 | ČTK

Nemecko: Dej kravám luxus, více nadojí

WAHLSTEDT (Nemecko) 9.cervence (CTK) - Krávy ocení poskytnutý luxus v podobe vodních matrací místo podestýlky a mycích a masírovacích automatu, a odmení jej vyšší dojivostí. K temto záverum došli na experimentální farme v Hülsenbergu poblíž Wahlstedtu v severním Nemecku.

Masážní a kartácovací stroj, zkonstruovaný obdobným zpusobem jako automaty na mytí automobilu, je pro hovezí prímo rozkoš. Jakmile kus vstoupí mezi rotacní kartáce, stroj se automaticky spustí. "Masírování zabranuje chorobám kuže," vysvetluje reditel farmy Jobst Wallenburg.

Kráva si sama urcuje, jak dlouho má mytí a masírování trvat; dobytek má volnou možnost odchodu z linky a jakmile to udelá, stroj se sám vypne. Vetšina kusu volí trvání mezi peti a šesti minutami jednou až dvakrát denne. "Nekterí býci si však doprávají casteji, zejména na podzim a casne zjara, kdy obnova srsti zpusobuje svrbení," sdeluje poznatky zamestnancu Wallenburg.

Po masážním osvežení krávy zalehnou na gumovou vodní matraci, tlustou pet centimetru a naplnenou 50 litry vody. Wallenburg popírá, že by to byl zbytecný luxus. "Krávy leží denne osm až devet hodin, aby prežvykovaly a odpocívaly. Nemohly by dosáhnout maximální produkce mléka, pokud by se necítily dobre na svém lužku," zduraznuje reditel.

Vodní matrace pro krávu sice stojí 100 až 150 marek, je však zdravejší a snadneji cistitelná než obvyklá slamená podestýlka, a zbavuje proto krávu jejích obvyklých necistot. Krome toho má masážní úcinky a stimuluje vnitrní orgány krávy, címž zvyšuje dojivost, tvrdí Wallenburg.

Agentura AFP, která o experimentální farme informuje, neuvádí nic o tom, zda si hülsenbergští zemedelci nevzali príklad z jihoceských Hoštic, kde, jak známo z filmu, již pred 15 lety úspešne experimentovali se zlepšením životního prostredí a hudební stimulací na zvýšení dojivosti krav.

ik hej


Zdroj: ČTK, 9. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 17:34