Agris.cz - agrární portál

Z českého trhu zmizelo za pět let dvacet značek piva

9. 7. 1998 | ČTK

Z ceského trhu zmizelo za pet let dvacet znacek piva

PRAHA 9.cervence (CTK) - Z ceských pivnic a výcepu zmizelo v posledních peti létech dvacet tradicních znacek piva, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Je mezi nimi napríklad rakovnický Bakalár, plzenský Purkmistr ci decínský Admirál, pripomíná list. Podotýká, že jde predevším o výrobky menších ci stredních pivovaru. Ty jsou vytlacovány velkými výrobci s produkcí nad milión hektolitru rocne, uvedl v MfD analytik Živnobanky Jan Polanka.

Pocátkem zániku vetšiny pivovaru a jejich znacek je jejich prodej velkým pivovarským gigantum. Plzenský Prazdroj tak predloni zavrel Domažlický pivovar a s ním zrejme definitivne zmizelo z trhu pšenicné pivo Prior nebo výcepní desítka Radní, které se vyrobilo 50 tisíc hektolitru rocne. Mluvcí Prazdroje Jaroslav Pomp to vysvetlil malým poctem odberatelu.

Majitelé restaurací podle listu nakupují u velkých pivovaru radeji, nebot u nich více vydelají. Tradice je pryc, pripouští v MfD zástupce Spolecenstva provozovatelu pohostinských zarízení Cenek Rybina. Dodává, že velcí výrobci nabízejí hostinským kompletní vybavení restaurace, což si malí výrobci nemohou dovolit.

Polanka v MfD míní, že do dvou let neprežije dalších deset až dvanáct stredních a malých pivovaru. Jedním z duvodu zavírání stredních pivovaru je podle MfD také ztráta slovenského trhu kvuli uvalení množstevních kvót. Breclavský pivovar napríklad vozil na Slovensko ctvrtinu produkce, loni však už jen ctyri procenta. Z peti moravských pivovaru skoncily ctyri kvuli ztráte slovenských trhu, upresnuje list.

aol vaj


Zdroj: ČTK, 9. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:45