Agris.cz - agrární portál

Deště a chladno ohrožují úrodu ovoce a zeleniny na Moravě

10. 7. 1998 | ČTK

Dešte a chladno ohrožují úrodu ovoce a zeleniny na Morave

UHERSKÉ HRADIŠTE 10.cervence (CTK) - Dešte a chlad pusobí problémy moravským zemedelcum, zda však výrazne ohrozí úrodu zeleniny a ovoce rozhodnou až nejbližší dny. "Extrémní pocasí, pripomínající klima pri lonských cervencových záplavách, doprovázené letos chladem, prekvapuje necekanými fytopatologickými jevy (corobami rostlin)," rekl dnes CTK vedoucí okresního oddelení Státní rostlinolékarské správy v Uherském Hradišti Stanislav Štefka.

Castým úkazem chorob rostlin je žloutnutí a opadávání listu jádrovin a peckovin. Prícinou muže být fyziologické onemocnení zpusobené nedostatecným príjmem železa na vápenitých pudách, ztužení a premokrení pudy nebo nižší teploty. "Doporucuji aplikovat na list a do pudy treba prípravek Chlorofen nebo zelenou skalici ješte v dobe, kdy není strom zcela zachvácen," radí Štefka.

I pres hlášený výskyt plísne v porostech okurek se zatím choroba masove nerozšírila. Pokud bude slunecné pocasí, nemela by být úroda podle Štefky zásadne ovlivnena. Rajcata a brambory ohrožuje plísen bramborová, papriku mšice a kukurici zavíjec, ale nejhure dopadla cibule, u níž v dobe sklizne vypukla houbová choroba, dodává Štefka.

Po lonském silném cervencovém výskytu peronospóry na vinné réve v moravských nivách je v tomto roce situace príznivejší. Štefka upozornil, že postupné oteplení však muže nebezpecí perenospóry zvýšit. Vinari ocekávají také šírení padlí révového a plísne šedé. Velmi silný nález obalece jednopásého zaznamenali ve feromonových lapácích v Polešovicích na Uherskohradištsku.

Odhadnout ztráty na úrode zeleniny a ovoce je nyní podle Štefky obtížné, záleží na vývoji pocasí. Práve prechod z chladu, který nástup nekterých chorob a škudcu zpomalil, do teplejšího období, muže prinést prekvapení. "Prípravku k ošetrení rostlin a stromu je však dostatek. Nejduležitejší je, aby pestitel dodržel ochrannou lhutu mezi postrikem a sklizní," uzavrel Štefka.

Ladislav Koželuha nth mhm


Zdroj: ČTK, 10. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 07:38