Agris.cz - agrární portál

Luxe jako ministra zemědělci více kritizují, než chválí

10. 7. 1998 | ČTK

Luxe jako ministra zemedelci více kritizují, než chválí

PRAHA 10.cervence (CTK) - Prestože predstavitelé zemedelských organizací hodnotí pusobení dosavadního ministra zemedelství CR Josefa Luxe znacne kriticky, shodují se na kladné roli Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Vyplývá to z dnešní ankety CTK.

Prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek rekl, že v posledních letech, která spadají do funkcního období ministra Luxe, se nepodarilo zastavit pokles zemedelské výroby a nebyly vytvoreny predpoklady pro podporu exportu. Soucasne kritizoval, že nebyla zajištena ochrana vnitrního trhu s agrárními komoditami. Na druhé strane za klad uplynulých nekolika let v resortu zemedelství oznacil Hlavácek nastartování cinnosti PGRLF, který významne pomohl pri modernizaci zemedelské výroby.

Podle Josefa Stehlíka predsedy Svazu soukromých zemedelcu CR se mel ministr Lux zamerit více na podporu soukromých farem. Z pocátku podle jeho slov tuto snahu mel, ale v prubehu casu se dostal na do pozice neutrálního pozorovatele a v nekterých prípadech se priklánel spíše na stranu bývalých družstev.

Stehlík také Luxovi vytýká nedostatecnou formulaci zemedelské politiky, zejména v souvislosti s blížícím se vstupem CR do EU. Kritizuje také skutecnost, že v minulosti docházelo k vyplácení plošných dotací místo dotací adresných na konkrétní projekty. Tato situace se však v posledních dvou letech podle jeho slov zlepšuje. Pozitivní je podle Stehlíka pusobení PGRLF v resortu zemedelství, na cemž se shoduje vetšina zemedelcu.

Podle predsedy Svazu vlastníku pudy vlastníku a soukromých rolníku CR Františka Jandy odchází ministr Lux od rozdelané práce, tedy od nedokoncené transformace zemedelství, což je hlavní problém soucasného zemedelství. Podle Jandy jsou ješte stále nevyrovnané restitucní nároky a stále pretrvává nerentabilnost zejména kolektivních forem hospodarení v zemedelství. To, jak rekl, bude komplikovat vstup CR do EU.

Kritice Janda také podrobil poskytování plošných dotací všem subjektum a nikoli pouze tem, kterí jsou schopni tyto prostredky zhodnotit. Jako klad minulého období ocenil Janda skutecnost, že soukromé zemedelství od roku 1991 vubec prežilo v CR jako stav.

Predseda Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu Jaroslav Brom uvedl, že z pohledu podnikatelu byla uplynulé léta obdobím privatizace státních statku. Tato doba prinesla v techto podnicích výrazný pokles poctu zamestnancu, což je na jednu stranu klad, nicméne z pohledu života na venkove to je problematické. Za nepríznivý oznacil Brom znacný pokles stavu hospodárských zvírat, zejména skotu a pokles zemedelské produkce a spolu s tím i pokles intenzity hospodarení a snížení toku financních prostredku do zemedelství.

Pozitivní je podle Broma, že se vubec našli lidé, kterí byli ochotni majetek státních statku od státu koupit, a že se podarilo zachovat vetší hospodárské celky, které mohou v budoucnosti prípadne úspešne konkurovat v rámci evropského prostoru. Kladne hodnotil Brom také pusobení PGRLF a dotace, podporující mimoprodukcní funkce zemedelství, i když by privítal jejich zvýšení.

Podle predsedy Odborového svazu pracovníku zemedelství a výživy Cech a Moravy Bohumíra Dufka zustalo v posledních letech zemedelství v puli cesty, nebyla dokoncena transformace tohoto resortu a nebyly dotaženy ani zákony, které se ho týkají. Stejne tak se podle nej minula úcinkem pomoc zemedelcum, kterou meli dostat pres Státní fond tržní regulace ci Pozemkový fond CR. Kladne Dufek naopak hodnotil snahu ministra Luxe udelat pro zemedelství v rámci daných možností maximum.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 10. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 23:33