Agris.cz - agrární portál

Zemědělství vykazuje v posledních letech ztrátu

10. 7. 1998 | ČTK

Zemedelství vykazuje v posledních letech ztrátu

PRAHA 10.cervence (CTK) - Hospodárským výsledkem zemedelství jako resortu byla v uplynulých peti letech s výjimkou roku 1996 ztráta. Vyplývá to z údaju Ceského statistického úradu, MZe a Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky, které má CTK k dispozici.

V roce 1993 se pohybovala ztráta zemedelství kolem osmi miliard korun, v dalším roce poklesla na šest miliard korun a roce 1995 zemedelství vykázalo zisk kolem 0,5 miliardy korun. Ten ovšem v roce 1996 znovu prešel ve ztrátu kolem 0,6 miliardy korun. Vloni cinila ztráta v zemedelství asi 0,9 miliardy korun.

V roce 1992 šlo do zemedelství ze státního rozpoctu za 5,62 miliardy korun úcelových dotací, o rok pozdeji to bylo 5,087 miliardy korun, a to vcetne prostredku poskytovaných pres Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond (PGRLF) a v roce 1997 to bylo 6,79 miliardy korun. Pro letošní rok by mely úcelové dotace MZe cinit 9,646 miliardy korun.

Duležitým posunem v této oblasti však bylo zpruhlednení rozdelování techto dotací, o jejichž pridelení dríve rozhodovala komise. Podpora zemedelství se dnes odvíjí od zemedelského zákona a skládá se z podpurných programu pro mimoprodukcní funkce zemedelství, které schvaluje vláda, z programu na podporu produkcních funkcí zemedelství, které schvaluje Poslanecká snemovna Parlamentu, a z dotací v lesnictví, vyplývající ze zákona o lesích a z nákladu na úhradu újmy.

V prubehu sledovaného období zahájil také cinnost Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond (PGRL). Od pocátku jeho cinnosti v breznu 1994 do soucasnosti poskytly na podporu zemedelství jeho prostrednictvím banky úvery celkem zhruba za 51,48 miliardy korun. Na garance PGRLF poskytl asi 20,9 miliardy Kc a na dotace bylo jeho prostrednictvím uvolneno témer 13,1 miliardy Kc.

V celém resortu zemedelství bylo na pocátku letošního roku privatizováno 93 procent podniku, v samotném lesním hospodárství 100 procent, v oblasti vody a kanalizací 99 procent a ve zpracovatelském prumyslu 94,4 procenta. Pri privatizaci státních statku, kde je privatizace provedena na 85,5 procenta, byla možnost využit dvacetiletých splátek nabytého majetku. S touto možností pocítá i zákon o privatizaci státní pudy. Restituce byly v zemedelství podle informací MZe ukonceny již z 92 procent a zbývají pouze prípady rešené soudní cestou.

Tuzemský trh s hlavními komoditami byl v posledních peti letech regulován prostrednictvím Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR), který vyplácel zemedelcum každorocne zálohy na dodávky potravinárské pšenice a subvencoval vývoz prebytku mléka a mlékárenských výrobku. V dobe prebytku zemedelských komodit byl SFTR velmi úcinný. Jako jediný resort zavedlo MZe podporu exportu, a to prostrednictvím programu Export PGRLF, formou dotace úroku úveru spojených s exportem urcitých agrárních komodit.

Z hlediska legislativy byly v prubehu uplynulých peti let prijaty nové zákony, které vycházejí z norem EU, jako napríklad zákon o osivu a sadbe, zákon o vinohradnictví a vinarství, zákon o lesích, zákon o potravinách a tabákových výrobcích, zákon o krmivech a zejména zemedelský zákon schválený v lonském roce.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 10. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 12:49