Agris.cz - agrární portál

Drůbežárna Vejprnice zahajuje výrobu "dlouhých" vajec

13. 7. 1998 | ČTK

Drubežárna Vejprnice zahajuje výrobu "dlouhých" vajec

PLZEN 13.cervence (CTK) - Výrobu tzv. dlouhých vajec na speciálním stroji vlastní konstrukce, která je na našem trhu novinkou, zahajuje v techto dnech Drubežárna Vejprnice na Plzensku. Pro CTK to dnes uvedla vedoucí výroby drubežárny Ludmila Štefánková.

Jedná se o speciální stroj s bubnem, na jehož obvodu jsou nerezová pouzdra, v nichž se varí vajecná hmota, která se po vychlazení vytlací a vytvorí tak dlouhé vejce. Takto je možné vyrobit bud homogenní válec vareného bílku, žloutku nebo válec bílku uprostred se žloutkem jako ve vejci. Toho lze docílit pomocí trnu vloženého excentricky do pouzdra s bílkem. Po uvarení bílku se trn vyjme a do prostoru po trnu se napustí žloutek. Takto pripravenou varenou vajecnou hmotu podle Štefánkové využívají predevším výrobci lahudek, ale firma uvažuje i o balení pro drobné odberatele ve vakuu nebo v atmosfére speciálního plynu pro zajištení trvanlivosti 10-14 dnu.

Drubežárna Vejprnice patrí s rocní produkcí 18-20 miliónu vajec k nejvetším producentum v okrese Plzen-sever. Firma je známa již pokusem o výrobu vajec s nižším obsahem cholesterolu. Vzhledem k tomu, že jeho obsah ve vejcích kolísá, pripravuje další výrobek, kterým je tzv.zdravé vejce. Speciální úpravou krmné dávky nosnicím chce podnik docílit snášku vajec s takovým pomerem nasycených a nenasycených mastných kyselin, která pomáhají prirozenou cestou odbourávat cholesterol v krvi.

Drubežárna Vejprnice je soukromá firma s 51 zamestnanci, z toho 12 pracuje ve vajecné výrobe pri zpracování vajec. Firma chová celkem 75 tisíc nosnic a hospodarí na 400 hektarech zemedelské pudy. Její obrat loni dosáhl 77 miliónu korun.

Pavel Kovárík bm


Zdroj: ČTK, 13. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 15:03