Agris.cz - agrární portál

Na Kolínsku letos čekají nižší výnosy obilovin

14. 7. 1998 | ČTK

Na Kolínsku letos cekají nižší výnosy obilovin

KOLÍN/KUTNÁ HORA 14.cervence (CTK) - Nižší výnosy i kvalitu obilovin ocekávají na Kolínsku v dusledku letošního pocasí. "Nehrozí ale, že by obilí byl nedostatek," rekl CTK reditel územního odboru ministerstva zemedelství v Kolíne Michael Novotný.

Na výnosech se projeví urcite jarní sucho, a to predevším na zálabských pískových polích, kde obilí prischlo. Soucasné vlhko zase pusobí na nezralé porosty, které zacínají znovu odnožovat. Zralé jsou ozimé jecmeny, pšenice i repka, jejich sklizen ale znemožnuje mokrý terén.

Od ctyr do 4,5 tuny ozimého jecmene z hektaru zacali sklízet zemedelci z prischlých píscitých polí kolem Labe na Kutnohorsku. "Na zaschlý pozemek je to relativne dost, ale jinak je to podprumerné," komentoval reditel kutnohorského územního odboru ministerstva zemedelství Josef Viktora první výsledky sklizne, kterou prerušilo deštivé pocasí. Nadprumerné výnosy letos na Kutnohorsku neocekávají, situace ale není nijak katastrofální.

jt jw


Zdroj: ČTK, 14. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 23:29