Agris.cz - agrární portál

Na agrárním obchodu se nejvíce podílejí tabák a tabákové výrobky

16. 7. 1998 | ČTK

PRAHA 16.cervence (CTK) - Na agrárním obchodu CR se v prvních peti mesících letošního roku nejvíce podílel tabák a tabákové výrobky. Na exportu cinil podíl této komodity asi 15 procent a na dovozu 11 procent. Vyplývá to z údaju celní statistiky, které zverejnil týdeník Zemedelské listy. Celkove se ve sledovaném období vyvezlo této komodity za 2,805 miliardy korun, pricemž hodnota jejího dovozu cinila 2,766 miliardy korun.

Nejvyšší záporné saldo v rámci agrárního obchodu bylo v období od ledna do konce kvetna letošního roku vykázáno u položky ovoce a orechy, a to 2,746 miliardy korun, dále pak u zeleniny, poživatelných rostlin, korenu a hlíz 2,074 miliardy korun. Naopak nejvýraznejší kladné saldo bylo dosaženo u položky mléko, mlécné výrobky, vejce a med, a to 1,804 miliardy korun.

Z hlediska komoditní struktury agrárního obchodu CR se ve sledovaném období letošního roku k výrazne mezirocne zlepšily obchodních výsledky zejména u komodit mírného pásma. Napríklad lonský obchodní deficit u obilovin mírného pásma se letos zmenil v aktivum ve výši 86 miliónu korun.

K mezirocnímu snížení pasiva agrárního obchodu CR v prvních peti mesících letošního roku významne prispel príznivý vývoj obchodu s živým jatecným skotem, veprovým masem, sýry a máslem, sladem, cokoládovými a necokoládovými cukrovinkami, margarínem, testovinami, vínem, pivem a destiláty. Na snížení schodku agrárního obchodu se také významne podílel pokles dovozu ovoce a morských ryb, kávy, caje a korení.

Ke zhoršení obchodní bilance došlo ve sledovaném období predevším u zeleniny, ruzných potravinových prípravku, krmiv kakaa a kakaových prípravku, cukru a limonád.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 16. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:25