Agris.cz - agrární portál

Bohemia Sekt nebude z loňského zisku vyplácet dividendy

16. 7. 1998 | ČTK

Bohemia Sekt nebude z lonského zisku vyplácet dividendy

ŠTÁHLAVY (okres Plzen-jih) 16.cervence (CTK) - Ceskomoravská vinarská akciová spolecnost Bohemia Sekt nebude z lonského cistého zisku 49,4 miliónu korun vyplácet dividendy. Dnešní valná hromada schválila použít nerozdelený zisk 45,7 miliónu korun na krytí rozvojových zámeru spolecnosti a na nákup technologií predevším na zvýšení výrobní kapacity.

Tržby spolecnosti pri prodeji více než dvou miliónu litru vín loni prekrocily 955 miliónu korun, což bylo nejvíce v historii spolecnosti. Podnik tak za lonský rok dokázal zvýšit svuj podíl na ceském trhu z 13,8 na 15,9 procenta.

Vína ze Starého Plzence putují již do 14 zemí sveta, z toho do 12 evropských státu a do Thajska a Kanady. Lonský prodej vín do zahranicí zaznamenal mezirocní nárust o 62 procent. K nejvýznamnejším zahranicním odberatelum patrí Slovensko, Polsko, Švédsko, Velká Británie a zeme EU.

V souladu se zámerem vybudovat silnou vinarskou skupinu získala Bohemia Sekt v lonském roce 50procentní podíl v Révovínu Velké Pavlovice a letos posílila svuj podíl ve Vínu Mikulov ze 17,7 na 22,7 procenta. Firma dosud drží 80 procent spolecnosti Ceskomoravské vinné sklepy a 14,3 procenta zemedelské spolecnosti Pálava. Lonský obrat celé skupiny cinil 1,3 miliardy korun pri celkovém prodeji 29 miliónu litru vín.

V letošním roce chce materská spolecnost Bohemia Sekt prekrocit v tržbách hranici jedné miliardy s prodejem pres 22 miliónu litru vín. Prodej celé skupiny by mel letos presáhnout 30 miliónu litru.

Dalším zámerem spolecnosti je získat majoritní podíl v dosud nejmenované vinarské firme na Balkáne a kapitálove vstoupit do vinarské spolecnosti na Znojemsku.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 16. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:51