Agris.cz - agrární portál

Polský Senát znovu zakázal reklamu na pivo

17. 7. 1998 | ČTK

VARŠAVA 17.cervence (CTK) - V Polsku nebudou nadále smet domácí ani zahranicní pivovary propagovat pivo. Prosadila to konzervativní vetšina v horní komore polského parlamentu, Senátu, která v noci na dnešek zamítla pozmenovací návrh zákona dolní komory, Sejmu.

Dosavadní zákony, platné v tomto smeru od roku 1982, totiž zakazovaly propagovat jakékoli alkoholické nápoje. Liberálnejší Sejm chtel na základe iniciativy vládní Unie svobody a v souladu s evropskými zvyklostmi vyjmout z tohoto zákazu alespon pivo, a príslušnou novelu schválil. Senát, ovládaný konzervativnejší vládní formací Volební akce Solidarita (AWS), ale iniciativu "zabil" jako nežádoucí.

Komunistická polská vláda se snažila zákazem propagace potlacit vliv alkoholu na spolecnost: je totiž známo, že Poláci jsou jediným národem, který se v pití vodky (témer) vyrovná Rusum. Také konzumace piva však v Polsku nyní zretelne stoupá: v roce 1993 byla statistická rocní spotreba 33 litru na obyvatele, v roce 1997 už to bylo 45 litru na obyvatele.

Pivní koncerny budou neúspechem novely asi zklamány, zoufat si však nemusejí. Už dosud totiž zákaz obcházely tím, že propagovaly své znacky se zretelným dodatkem "Reklama na nealkoholické pivo", ackoli uvedený druh tvorí jen zlomek jejich produkce a prodeje. V této praxi budou nyní zrejme pokracovat.

ik mž


Zdroj: ČTK, 17. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 02:00