Agris.cz - agrární portál

Budějovický Budvar neuspěl se žalobou proti Jihočeským pivovarům

17. 7. 1998 | ČTK

Budejovický Budvar neuspel se žalobou proti Jihoceským pivovarum

CESKÉ BUDEJOVICE 17.cervence (CTK) - Krajský soud v Ceských Budejovicích ve ctvrtek opetovne zamítl žalobu n.p.Budejovický Budvar na druhý ceskobudejovický pivovar Samson, který je soucástí a.s. Jihoceské pivovary. Podle žaloby Budvaru se Samson tím, že od podzimu 1991 do 20.února 1992 uvádel neoprávnene na etiketách svých výrobku, že se jedná o budejovické pivo, mel dopustit nekalé souteže.

CTK o tom dnes informoval generální reditel Jihoceských pivovaru Petr Fencl. Zduraznil, že Budvar puvodní žalobu zúžil pouze na požadavek vyplacení dvou miliónu korun "primereného zadostiucinení" za zasahování do práv k ochranné známce. "Rozsudek dosud nenabyl právní moci a lze ocekávat, že se Budvar opet odvolá k vrchnímu soudu," dodal Fencl.

Puvodní žalobu Budejovického Budvaru z roku 1992, která krome vzdání se užívání oznacení "budejovický" pro piva ze Samsonu obsahovala i požadavek na úhradu 7,6 miliónu korun za bezduvodné obohacení a dalších dvou miliónu jako primereného zadostiucinení, krajský soud zamítl již v roce 1995. Budejovický Budvar se proti rozsudku v zákonné lhute odvolal k vrchnímu soudu a ten letos v únoru puvodní rozsudek zrušil a vec vrátil k dalšímu rízení krajskému soudu.

Budejovický Budvar a Samson byly až do zacátku 90.let soucástí jednoho podniku. Po odtržení Budvaru se oba pivovary zacaly ve vztahu ke svým produktum prít o používání výrazu "budejovický". Pivovar Samson je o 100 let starší, avšak méne úspešný než Budejovický Budvar.

Jaroslav Fišer bm


Zdroj: ČTK, 17. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:43