Agris.cz - agrární portál

Pozemkový fond začne sám nabízet náhradní pozemky restituentům

17. 7. 1998 | ČTK

Pozemkový fond zacne sám nabízet náhradní pozemky restituentum

PRAHA 17.cervence (CTK) - Pozemkový fond Ceské republiky (PF) zacne sám nabízet náhradní pozemky restituentum jako náhrady za živý a mrtvý inventár a za znehodnocení podle zákona o pude. Na dnešní tiskové konferenci to rekl predseda výkonného výboru PF Josef Miškovský. Podle jeho slov již byl schválen metodický pokyn k tomuto postupu, který vstoupí v platnost zverejnením 15.srpna letošního roku.

Zmínený postup bude opacný než v minulosti, kdy si náhradní pozemky casto nacházeli sami restituenti, žádali o ne a v prípade, že nic nebránilo jejich vydání, PF je vydal. V dusledku toho se stávalo, že pozemky byly mnohdy tržne zajímavejší z jiných duvodu než zemedelsky a PF se dostával do ruzných právních sporu. Cílem této nové úpravy je maximálne zpruhlednit a zrychlit vydávání náhradních pozemku.

První nabídka nemovistostí bude zverejnena v zárí letošního roku a restituenti, které bude PF písemne informovat o zmene ve zpusobu vydávání, budou moci do mesíce od zverejnení o nekterý z pozemku zažádat. Behem dalších dvou mesícu PF vydá novou nabídku, zahrnující jednak pozemky, které zbyly z nabídky první a jednak další nové pozemky, u nichž si PF overil, že je lze jako náhrady vydat.

PF by tak mel nabídky pozemku a budov k vyporádání náhrad vydávat ctvrtletne. "Veríme, že naše nabídky a požadavky restituentu se tak protnou ve vetší míre než dosud," dodal Miškovský.

Podle jeho slov je v soucasné dobe asi 200.000 restituentu se žádostí o náhradní pozemek, pricemž podle jeho odhadu má zhruba polovina z nich má nároky nižší než 500 metru ctverecních. Podle nej mají restituenti zájem nikoli o zemedelské pozemky, ale naopak o pozemky v obcích, které lze lépe komercne využít.

PF spravuje v soucasné dobe asi 850.000 hektaru pozemku, pricemž uplatnené restitucní nároky se pohybují na úrovni 65.000 hektaru. Do konce letošního roku by melo být podle Miškovského vydáno neco pres 5000 hektaru náhradních pozemku. Od príštího roku by mel PF vydávat rocne nejméne 15.000 hektaru techto pozemku.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 17. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 14:07