Agris.cz - agrární portál

Novák: brambor bude dostatek, ceny budou klesat

22. 7. 1998 | ČTK

JIHLAVA 22.cervence (CTK) - Výnosy brambor by mohly být letos nadprumerné, ale v nekterých oblastech v nižších polohách se za stávajícího pocasí šírí plísen bramborová. Nekde jsou napadené už i hlízy, takže lze ocekávat i nižší kvalitu brambor, uvedl dnes pro CTK predseda Ústredního bramborárského svazu (ÚBS) František Novák.

Šírení plísne bramborové nepokládá za kritické predseda sdružení pestitelu brambor Solana Antonín Suva. Podle nej jsou napadené plochy raných brambor a u tech pestitelu, kterí porosty rádne neošetrili. Suva predpokládá, že výnosy konzumních brambor v Agrodružstvu Košetice, jehož je predsedou, letos dosáhnou zhruba 30 tun, zatímco loni to bylo 22 tuny. V CR to pak bylo necelých 20 tun.

Rovnež vysoké výnosy, kolem 40 tun, odhaduje reditel Agro Merín na Ždársku Jirí Ružicka.

Novák predpokládá, že ceny brambor budou nadále klesat a s prodejem tuzemské úrody nastanou problémy, a to od druhé poloviny listopadu, kdy budou zahájeny dovozy s nízkým clem.

Podle zemedelského týdeníku Agrospol by úroda brambor v zemích EU mela být letos o ctyri procenta nižší než loni. I když se plochy u rozhodujících producentu zvýšily o tri procenta, ocekává se pokles výnosu o zhruba deset procent, to je na 37 tun z hektaru.

Nevyplnil se pak predpoklad ÚBS, že by letos celková plocha brambor v CR poklesla o dalších 18 procent. Loni jimi bylo v CR osázeno 73.000 ha. "Plochy konzumních zustaly zachovány, na kritický bod však poklesly množitelské plochy, a to na 5300 ha, což predstavuje mezirocní pokles o 15 procent," upozornil Novák.

Jaroslava Mikešová mha


Zdroj: ČTK, 22. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:11