Zelináři čekají dobrou úrodu

Právo 22.7.1998

Zelinári cekají dobrou úrodu

Ceny cibule pujdou dolu, dost má být i rajcat a okurek

Prudký rust spotrebitelských cen zeleniny v prvních mesících letošního roku, kdy treba cibule stála v dubnu trikrát více než pred rokem, byl zpusoben nejen lonskou neúrodou, ale i poklesem pestebních ploch u nás v dusledku stále se zvyšujících dovozu zeleniny z ciziny.

Spotrebitelské ceny cibule, které se obvykle pohybují mezi 10 až 15 Kc za kilogram, zjara vylétly hodne nad 30 korun. Nyní se však už situace lepší. Od konce kvetna byla na trhu ozimá cibule s natí, poté zelenacka, ted se na tržište dostává už nová cibule ze sazecky i zelenacka z výsevu.

Jak Právu rekl tajemník Zelinárské unie Cech a Moravy (ZU) Jaroslav Bartoš, "pokud úrodu príliš nepoškodí plísen, mel by cibule být mírný prebytek". Až o ctvrtinu se totiž zvetšily její plochy, poptávka po ní je i na vývoz. Cena cibule však proti lonsku, kdy v prumeru cinila 14,72 Kc za kg, zrejme zustane o neco vyšší.

O 300 až 500 hektaru se zvetšily i plochy okurek nakládacek. Jejich zdravotní stav však v techto dnech zhoršuje rozvoj plísne. Odbyt ke zpracování by podle Bartoše mohly ohrozit okurky dovážené z Polska, ty ale zpravidla nemívají patricnou kvalitu.

Horší situace je u mrkve. Její porosty byly postiženy jarním suchem a nerovnomerne vzcházely. Ztežovalo to i zákroky proti plevelum a škudcum. Tech se letos podle Bartoše objevilo nebývalé množství, což zvýšilo náklady na chemickou ochranu.

Kveták je tradicne hodne závislý na výkyvech pocasí, skliznové špicky se strídají s obdobími urcitého nedostatku. Nyní je vetšinou k mání za prijatelné ceny. Zelí, a to i kysaného, má být na trhu taktéž dostatek. Uspokojivý je zatím zdravotní stav rajcat, rýsuje se vyšší sklizen než loni pro konzum i ke zpracování.

Podle prognóz ZU by se celková letošní sklizen zeleniny v CR mohla proti lonsku zvýšit o 10 až 12 procent, v množství presáhnout 600 tisíc tun. Spotreba cerstvé zeleniny v CR v posledních letech roste. Podle odhadu Ministerstva zemedelství dosáhla loni asi 81 kg na obyvatele a rok. Je to ale stále méne než v zemích Evropské unie, kde vykazují spotrebu 112 až 115 kilo na osobu za rok.

Hlavním duvodem, proc spotreba vitamínu roste pomalu, jsou zvyšující se ceny zeleniny. Platby pestitelum pritom letos podle odhadu ZU mezirocne vzrostou pouze o nekolik procent, urcite méne, než o kolik se zvýší míra inflace. Konecnou úroven spotrebitelských cen pak mají v rukou predevším obchodníci a dovozci.

Stanislav Ptácník

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info