Agris.cz - agrární portál

Produkce přírodních sýrů v ČR meziročně vzrostla o 9,4 procenta

29. 7. 1998 | ČTK

Produkce prírodních sýru v CR mezirocne vzrostla o 9,4 procenta

PRAHA 29.cervence (CTK) - Za prvních pet mesícu letošního roku došlo k nárustu produkce prírodních sýru v Ceské republice ve srovnání se stejným obdobím lonského roku o 9,4 procenta. U sýru tavených byl v tomto období zaznamenán nárust produkce o 7,9 procenta. Uvádí se to v situacní a výhledové zpráve Ministerstva zemedelství CR o mléce a mlécných výrobcích, kterou má CTK k dispozici.

Celkove bylo letos od ledna do kvetna v CR vyrobeno 33.901,5 tuny prírodních sýru a 8870,8 tuny sýru tavených. Nejvetší zvýšení zaznamenala letos zatím tuzemská produkce plísnových sýru, která vzrostla mezirocne o 16,3 procenta a cinila 3365,5 tuny. O 11,1 procenta vzrostla produkce tvrdých sýru, kterých bylo za prvních pet letošních mesícu vyrobeno 23.083,4 tuny.

Naproti tomu nejvýraznejší mezirocní pokles vykázala ve sledovaném období tuzemská produkce mekkých zrajících sýru, a to o 39,4 procenta. Celkový objem výroby sýru tohoto typu cinil 812,6 tuny. Podle zprávy souvisí pokracující rust produkce prírodních i tavených sýru s rostoucí domácí spotrebou i zahranicní poptávkou po techto produktech, jejichž cena je na zahranicních trzích pomerne stabilní.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 29. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 01:12