Agris.cz - agrární portál

Volavky působí Klatovskému rybářství ztráty na kapřím plůdku

29. 7. 1998 | ČTK

Volavky pusobí Klatovskému rybárství ztráty na kaprím pludku

KLATOVY 29.cervence (CTK) - Výrazné ztráty na obsádkách kaprího pludku zpusobují v letošním roce Klatovskému rybárství volavky. Jeden pták podle výrobního reditele Jaroslava Pruchy uloví denne až 50 kusu malých kapríku a v dobe krmení i více. Na jednom rybníce rybári napocítali i pres deset volavek.

Rybožravým ptákum nahrává i letošní teplé pocasí a nízký stav vody v rybnících. Kapríci nejradeji vyjíždejí do zarostlých kraju rybníka s teplou vodou, kde na ne ptáci cekají. Volavka na rybky cíhá jako socha a podle pozorování zamestnancu podniku sekne zobákem pod hladinu každou minutu témer vždy úspešne. Takto loví až do nasycení.

Volavka popelavá je chránený živocich s celorocním hájením. Výjimku pro její lov pouze na pludkových rybnících a výtažnících v dobe od 16.srpna do 30.listopadu umožnuje zákon o myslivosti. Nejvetší škody však volavky zpusobují práve v dobe hájení pri krmení mládat.

Volavka má vynikající zrak, a proto je velmi plachá a težko ulovitelná. Myslivci z rad zamestnancu spolecnosti se tak omezují pouze na jejich plašení. Navíc se rybárum obtížne vycíslují ztráty, které volavky pusobí.

Krome volavek napadají obsádky ryb na rybnících Klatovského rybárství i kormoráni. Tito vodní ptáci však v západních cechách nehnízdí a jejich výskyt rybári zaznamenávají pouze pri jarních a podzimních tazích.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 29. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:05