Agris.cz - agrární portál

Akcionáři pivovaru Sedlec rozhodnou i o možné záchraně firmy

29. 7. 1998 | ČTK

Akcionári pivovaru Sedlec rozhodnou i o možné záchrane firmy

SEDLEC 29.cervence (CTK) - Projekt možné záchrany Pivovaru Radegast Sedlec, jehož všech 150 zamestnancu dostalo na zacátku tohoto týdne výpovedi, pripravuje predstavenstvo firmy. O variantách rešení vcetne možné záchrany, likvidace firmy nebo podání návrhu na konkurs rozhodnou akcionári na srpnové valné hromade. V rozhovoru pro CTK to dnes uvedl generální reditel a predseda predstavenstva spolecnosti Vlastimil Obadal.

Zachování cinnosti predluženého pivovaru podminují investice do technologických celku spolecnosti vázané na výrazné navýšení základního jmení, které by mely výrazne snížit výrobní náklady. Míra navýšení základního jmení vychází z nekolika investicních variant zpracovaných predstavenstvem. "S temito variantami ale seznámíme až akcionáre na valné hromade," rekl Obadal.

Pivovar, který se nachází v platební neschopnosti, stojí dnes podle nej pred nutnou rekonstrukcí varny, celého studeného bloku, filtracní linky a cástecné obnovy zarízení stácírny. Tyto investice pritom predstavují rádove stovky miliónu korun.

"Nemá samozrejme smysl investovat, pokud tyto investice nepodporí prodejnost výrobku," uvedl Obadal. Prípadné investice by tak mela firma realizovat po etapách v závislosti na možném zvyšování odbytu sedleckého piva. Celý proces by pritom mela realizovat v následujících nekolika málo letech.

Nutnosti investovat se tak nevyhne ani prípadný nový vlastník, který by pivovar, pokud soucasný majoritní vlastník rozsáhlý investicní program nepodporí, odkoupil. Podle Obadala firma zatím zaregistrovala celkem pet zájemcu o odkup pivovaru; dva tuzemské a tri zahranicní. Všichni pritom vyjádrili zájem pivovar nadále provozovat.

K propuštení všech 150 zamestnancu se vedení pivovaru rozhodlo na základe negativní ekonomické situace firmy. Sedlecký pivovar má negativní vlastní jmení ve výši 100 miliónu korun. Jeho soucasné závazky dosahují 235 miliónu korun a jeho pohledávky jsou na úrovni 15 miliónu korun.

Spolecnost v letošním prvním pololetí zaznamenala proti srovnatelnému lonskému období pokles výstavu a výše tržeb. Mezirocní snížení však vykázal i v úrovni mínusového hospodárského výsledku. Úroven výstavu a tržeb negativne ovlivnilo predevším další snížení už tak nízké kupní síly severoceského obyvatelstva.

Duvodem negativní ekonomické situace je špatný projekt tohoto pivovaru, který byl otevren v roce 1976, uvedl Obadal. Problémem je predevším obrovská energetická nárocnost a velký pocet lidí nutných k výrobe. I pres úsporná opatrení jsou proto výrobní náklady o 40 procent vyšší než cena, za kterou je dnes možné vyrobené pivo prodávat.

Základní jmení Pivovaru Radegast Sedlec je 148 miliónu korun. Majoritním vlastníkem je s 58,74 procenta akcií Radegast Nošovice. Fond národního majetku drží 13,37 procenta.

Kontakt: Pivovar Radegast Sedlec, a.s., 434 35 Sedlec tel.: 035/6130201, fax:41449

Jan Melichar mha


Zdroj: ČTK, 29. 7. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 17:01