Agris.cz - agrární portál

Kamil Kolek se stal majitelem opavského pivovaru Zlatovar

9. 8. 1998 | ČTK

OPAVA 9.srpna (CTK) - Opavský podnikatel Kamil Kolek, známý z prípadu kolem privatizace obchodního domu Breda a jako jeden z nejvetších sponzoru volební kampane ODA pred komunálními volbami v roce 1994, se stal majoritním vlastníkem opavského pivovaru Zlatovar. Vyplývá to z informací týdeníku Opavský a Hlucínský Region, podle kterých podnikatel získal kontrolu nad 60 procenty této akciové spolecnosti.

Podle Regionu pripravoval Kolek tuto transakci dlouho. Pro týdeník pak Kolek uvedl, že "ne nejaký Kolek, ale spolecnost Breda Holding se stala majoritním akcionárem Zlatovaru".

Spolecnost Breda Holding koupila podle Kolka opavský pivovar z vlastních penez. Financní cástku, za niž kontrolní balík akcií získal, ale údajne odmítl sdelit. Soucasný generální reditel Zlatovaru Petr Gruška se k transakci pro týdeník nechtel vyjádrit.

Kolek, který nehodlá menit nynejší management ani pít "Kolkovo pivo", chce podle Regionu mimo jiné využít zhruba 5000 metru ctverecních minoritních pozemku pivovaru na propojení s obchodním domem Breda a vybudovat parkovište. Melo by tak vzniknout velké obchodní centrum.

Pivovar Zlatovar, který byl nejmenším z peti pivovaru skupiny Moravskoslezské pivovary Prerov vystavil v lonském roce 103.000 hektolitru piva, což je zhruba polovina predchozího výstavu. Kolek se pro Region vyjádril, že jeho hlavním cílem není zvyšovat výstav, nýbrž upevnit pozici pivovaru v regionu. Gruška ovšem už v roce 1996 uvedl, že k tomu, aby pivovar prežil, je zapotrebí do dvou let zvýšil výstav na 200.000 hektolitru.

MSP nabídly opavský Zlatovar k prodeji v rámci programu oddlužení. Nového vlastníka hledal pivovar od roku 1996, kdy o jeho koupi projevilo zájem nekolik ceských i zahranicních zájemcu.

Elena Mazurová pb


Zdroj: ČTK, 9. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 08:05