Agris.cz - agrární portál

Dotace do zemědělství by měly být podle Fencla nárokové

7. 8. 1998 | ČTK

Dotace do zemedelství by mely být podle Fencla nárokové

PRAHA 7.srpna (CTK) - Dotace poskytované zemedelským subjektum by mely být nárokové a jejich pridelování by nemelo být výsledkem rozhodovacích procesu, na nichž se budou podílet úredníci. Na dnešní tiskové konferenci CSSD to rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl. Podle jeho slov je to otázka struktury techto dotací, která by mela být dána zákonem ci vyhláškou.

Pro poskytnutí dotací je, jak rekl, treba dopredu stanovit podmínky, jejichž splnení na ne zakládá nárok. Soucasne je nezbytné dusledne kontrolovat oprávnenost poskytnutí dotací.

Dotace nejsou však podle Fencla prioritou vlády. V prípade, že nebude v Evrope ani jinde ve svete dotováno zemedelství, nebude dotováno ani v CR, nicméne za soucasné situace se bez dotací ceské zemedelství neobejde. "Pokud budou všechny mechanismy stejne nastavené jako jsou v EU, musí být takto nastavena také naše dotacní politika. Je to cesta stabilizace tohoto podnikání a jistoty produkce kvalitních potravin za prijatelné ceny," rekl

Farmárské ceny se podle jeho slov za posledních sedm let zvýšily o 52 procent, ale ceny vstupu do zemedelství vzrostly o 250 procent. V takovém prostredí se nedokáže ceský zemedelec, at je velký nebo malý, pohybovat bez prijetí principu, které jsou všude v Evrope obvyklé. "Až budete projíždet ceskou krajinou, budete moci sami posoudit, jak se nám darí plnit programové prohlášení v resortu zemedelství," dodal Fencl.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 7. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 23:28