Agris.cz - agrární portál

Rumunští rolníci již druhý den blokují hranice u Aradu

11. 8. 1998 | ČTK

BUKUREŠT 11.srpna (CTK) - Rumunští rolníci protestující proti dovozu levné madarské pšenice a mouky již druhý den blokují dva hranicní prechody na rumunsko-madarské hranici v župe Arad. V rozhovoru pro agenturu AFP to uvedl predseda rolnické odborové organizace Agrostar Tudor Dorobantu.

Pripomnel, že zablokování hranicních prechodu se netýká osobní automobilové dopravy ani nákladních automobilu, pokud prepravují jiné zboží, než madarské zemedelské produkty.

Rolníci podle Dorobanta protestují proti "invazi madarských obilovin na rumunský trh", který je prý již nasycen a rumunským výrobcum se na nem nedarí prodat své obilí, protože jeho ceny jsou vyšší, než u obilí dováženého.

Rumunští rolníci poté, co v pondelí svými traktory a zemedelskými stroji zablokovali hranicní prechody Nadlac a Varsand v západorumunské župe Arad, dnes zmenili taktiku, protože madarští vývozci pohrozili, že budou rumunskou hranici bojkotovat. Nyní rolníci pouze kontrolují dokumenty projíždejících kamiónu, jsou však u prechodu stále prítomni. Zasahují pouze v jednotlivých prípadech dovozu madarské pšenice.

Když v pondelí rumunští rolníci v jednom skladu nalezli kamión naložený madarskou moukou, vyházeli celý náklad na zem.

Rumunská vláda koncem cervence zvýšila cla na madarskou pšenici a mouku. Toto opatrení však dosud nevstoupilo v platnost, protože vláda k nemu ješte nevydala provádecí narízení. Predstavitelé zemedelských odboru rovnež zduraznují, že toto opatrení je neúcinné, protože madarští vývozci je mohou snadno obcházet pomocí ukrajinských a moldavských prostredníku, na než se zvýšení cel nevztahuje.

bep jf


Zdroj: ČTK, 11. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:50