Agris.cz - agrární portál

Kostelecké uzeniny zvyšují vývoz

19. 8. 1998 | ČTK

KOSTELEC (okres Jihlava) 19.srpna (CTK) - O 33 procent zvýšila letos v pololetí v mezirocním srovnání vývoz na Slovensko akciová spolecnost Kostelecké uzeniny. Jak CTK informoval manažer spolecnosti František Prát, od roku 1996 má firma své obchodní zastoupení v Bratislave a ješte v letošním roce chce zahájit kooperaci s masozávodem v Nitre, kam bude vyvážet drubeží maso na výrobu šunky.

K nelehkému pronikání tohoto nejvetšího masozpracujícího závodu v CR na slovenský trh by podle nej mohlo napomoci i práve získané ocenení kosteleckého výrobku na probíhajícím zemedelském a potravinárském veletrhu Agrokomplex v Nitre. Mezi 144 prihlášenými potravinárskými výrobky tam získal jedno z peti nejvyšších ocenení - Zlatý srp - tepelne neopracovaný salám Kremešník.

Kostelecké uzeniny loni vykázaly celkové výnosy ve výši 3,3 miliardy Kc. Export se mezirocne zvýšil o 15 procent, když firma do evropských zemí vyvezla predevším maso a konzervy za pul miliardy Kc. Letos v pololetí výnosy presáhly dve miliardy Kc a podle financního reditele Jana Bocka je predpoklad, že v záveru roku prevýší 4,3 miliardy korun. V pololetí pak kostelectí vyvezli do západní Evropy výrobky za 600 miliónu korun, což je o sto miliónu korun více než za celý lonský rok. Podle plánu by mel export letos presáhnout jednu miliardu Kc.

Bocek s potešením konstatoval, že u zahranicních odberatelu se letos zvyšuje zájem i o nekolikrát ocenené tepelne neopracované salámy, a to i v Madarsku, svetoznámém výrobou uherského salámu.

Kontakt: Kostelecké uzeniny a.s., 588 61 Kostelec u Jihlavy, tel.066/736261.

Jaroslava Mikešová kri


Zdroj: ČTK, 19. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:09