Agris.cz - agrární portál

Nomura trvá na tom, že ÚHOS ve věci fúze pivovarů pochybil

19. 8. 1998 | ČTK

Nomura trvá na tom, že ÚHOS ve veci fúze pivovaru pochybil

PRAHA/BRNO 19.srpna (CTK) - Spolecnost Nomura, která prostrednictvím IMP Finance a IPB kontroluje Radegast i Plzenský Prazdroj, trvá na tom, že se Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) dopustil ve veci fúze techto dvou výrobcu piva "hrubých procedurálních chyb" a zvažuje další postup. CTK o tom dnes informovala tisková mluvcí Investicní a Poštovní banky (IPB), kterou Nomura rovnež kontroluje, Barbora Tachecí.

"Právníci vec analyzují, jednou z možností je nepochybne odvolání, nebot šlo o prvostupnové rízení," uvedla mluvcí, pricemž odmítla sdelit podrobnejší zámery s ohledem na citlivost problému.

Podle drívejšího vyjádrení generálního reditele spolecnosti Nomura International Randalla Dillarda je rozhodnutí úradu "unáhlené a velmi podivné". Nomura nebyla podle jeho slov informována o tom, že je úcastníkem rízení, což oznacil za jasnou a prokazatelnou chybu. Proto je Dillard presvedcen, že bude zmínené rozhodnutí zrušeno.

Také podle advokátní kanceláre Brož a Sokol, právního zástupce a.s.Ceské pivo, která mela fúzi zastrešovat, ÚOHS porušil zákon, protože rozhodl o Nomure, které ani nesdelil, že je úcastníkem rízení.

ÚOHS se dnes ohradil proti tvrzení, že by melo být jeho povinností zjištovat, kdo je vlastníkem spolecnosti, která je predmetem zkoumání ÚHOS. "Úrad nemá zjištovat, kdo je vlastníkem, na koho prešla práva - povinnost identifikace úcastníku rízení má skutecne vlastník."

Tachecí dnes v tiskovém prohlášení uvedla, že ÚOHS byl o vlastnické strukture obou pivovaru informován. Navíc byl také informován o tom, že i když oba pivovary pracují ekonomicky i technologicky oddelene, došlo již ke kapitálovému spojení, a to 13.kvetna tohoto roku, kdy ÚOHS povolil fúzi Nomury Europe plc. a IPB.

Navíc, ÚHOS podle advokátní kanceláre Brož a Sokol rozhodl o zamítnutí fúze v termínu, který sám stanovil jako dobu, behem níž se mohou úcastníci rízení - Nomura Imnternational a Nomura Europe, vyjádrit k obsahu spisu ješte pred tím, než bude vynesen konecný verdikt.

"Nelze akceptovat fakt, že at už si ÚOHS vybere pres podané informace jakékoliv úcastníky rízení, není temto úcastníkum informace o tomto kroku podána a ani nedostanou príležitost se vyjádrit tak, jak ukládá zákon," uvedla dnes Tachecí.

gk bm


Zdroj: ČTK, 19. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:07