Agris.cz - agrární portál

Kromě karlovarské Becherovky bude brzo na trhu i "chotínská"

20. 8. 1998 | ČTK

Krome karlovarské Becherovky bude brzo na trhu i "chotínská"

BRATISLAVA 20.srpna (zpravodaj CTK) - Približne za necelý mesíc by se nejprve na slovenském trhu a posléze pred Vánoci i na trhu ceském mela krome již známé Becherovky z Karlových Varu objevit také její "puvodnejší" sestra z produkce likérky v jihoslovenské obci Chotín nedaleko Komárna. Zahájení výroby "pravé" Becherovky pripravuje spolecnost s rucením omezeným Simpex Plus a to i pres nedávné oznámení akciové spolecnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka, že na tento krok bude reagovat trestním oznámením.

Jednatel spolecnosti Simpex Plus Štefan Šipciak dnes zopakoval, že firma získala na 20 let výhradní právo vyrábet likér podle puvodního receptu z roku 1807, který vlastní Zdenek Hoffmann. Staronový likér ze Slovenska má nést znacku Johann Becher Bitter Karlsbad a bude se prodávat ve stejných lahvích a s podobnou etiketou jako Becherovka z Karlových Varu.

Samotný vlastník receptury Hoffmann dnes pred novinári prohlásil, že se nejprve pokusil dohodnout s nynejším karlovarským producentem Becherovky a dalšími zainteresovanými státními orgány v CR, kterí ale na jeho podnety nereagovali. K výhružce Karlovarské Becherovky ohledne trestního oznámení Hoffmann poznamenal, že se nechce soudit a i v nynejší dobe by dal prednost vzájemné dohode. Po prípadných soudních sporech však podle jeho slov již žádná dohoda nebude možná. Je pritom presvedcen, že v soudní pri bude úspešný vzhledem k rozsáhlé dokumentaci, s níž disponuje a jejíž pravost je podle jeho názoru nevyvratitelná. Jak Hoffmann dodal, spolecnost v Karlových Varech bude mít prý také problémy s "prapodivnou privatizací" k níž v Becherovce došlo.

Spolecnost Simpex Plus již získala certifikát Slovenské zemedelské a potravinárské inspekce pro výrobu známého bylinného likéru a soucasne požádala slovenský úrad prumyslového vlastnictví o registraci svého produktu. Vzhledem k tomu, že úradem je již evidována Becherovka z Karlových Varu bude muset podle Šipciaka rozhodnout soud o tom, kdo ochrannou známku získá, prípadne bude z registrace vymazán.

Podle Hoffmanna receptura karlovarské Becherovky není puvodní, na rozdíl od jeho puvodního receptu obsahuje vetší množství skorice a hrebícku. Predpokládá rovnež, že je v ní vzhledem k vysoké úrovni produkce využíván nejenom bylinný macerát, ale také umelé prísady, které v puvodní recepture z roku 1807 nemohly být využívány, protože ješte neexistovaly. Na strane druhé však spolecnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka vlastní v CR výhradní práva na užívání ochranné známky, etikety a originální láhve, jež má zaregistrovány na úradu prumyslového vlastnictví. Hoffman rovnež upozornil, že karlovarská Becherovka není distribuována napríklad v Nemecku, kde údajne prohrála spory s tamejšími výrobci bylinného likéru, jež je však založen na bázi anýzu.

Likérka v Chotíne po nábehu výroby pocítá s mesícní výrobou jednoho miliónu litru bylinného likéru s 38 procenty alkoholu, samozrejme podle zájmu odberatelu. Podle Hoffmanna produkuje pritom spolecnost Karlovarská Becherovka rocne 9,2 miliónu litru Becherovky, z cehož se na slovenském trhu prodají rocne více než dva milióny litru. Distributorem chotínské "Becherovky" bude firma Broken Heart.

Z hlediska konzumenta je Becherovka z Chotína na pohled tmavší než její jmenovkyne z Karlových Varu, má slabší aroma po skorici, je jemnejší, zdá se méne sladší a na vuni se z ní více uvolnuje alkohol. Její slovenští producenti predpokládají, že bude karlovarské Becherovce konkurovat také nižší cenou.

Ján Balašcák bm


Zdroj: ČTK, 20. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:34