Agris.cz - agrární portál

Polští rolníci přerušují protesty do září

26. 8. 1998 | ČTK

Polští rolníci prerušují protesty do zárí

VARŠAVA 26.srpna (CTK) - Šéfové trí hlavních polských rolnických odborárských organizací vyzvali v úterý k prerušení protestu a dali vláde cas do 10.zárí, aby vyrešila napjatou situaci. Do té doby by se meli sejít odborníci z rad odboru s predstaviteli vlády. Napsal to dnes polský deník Rzeczpospolita.

Odborári podle listu zduraznují, že se nevzdávají, a hrozí, že pokud k rozhovorum s vládou nedojde nebo je jejich prubeh neuspokojí, vyhlásí celopolskou protestní akci. Prerušení blokád polských silnic vysvetlují rolníci tím, že chtejí lidem umožnit pred koncem prázdnin návrat z dovolených.

Polští rolníci požadují od vlády vyšší ceny a smluvní garantovaný výkup zemedelských produktu, ochranu domácího trhu pred dovozem, podíl rolníku na privatizaci zpracovatelských podniku a zvýšení sociálních dávek pro zemedelce. Soucasne pro príští rok žádají zvýšení prostredku ze státního rozpoctu urcených pro zemedelství.

Premiér Jerzy Buzek pripomnel, že po zásahu vlády byl v poslední dobe již nekolikrát snížen objem dovozu obilí, avšak jeho další redukce není možná s ohledem na mezinárodní smlouvy. Podle premiéra zvládla vláda situaci na trhu s obilím podstatne lépe než její predchudkyne v lonském roce.

V nejbližší dobe má ministr zemedelství Jacek Janiszewski rozhodnout, zda budou na základe požadavku rolníku sníženy parametry pro vykupované obilí. Podle deníku totiž vetšina obilí dodávaného domácími producenty nesplnuje kritéria stanovená státní Agenturou pro zemedelský trh.

Místopredseda vlády a ministr vnitra Janusz Tomaszewski upozornil, že policie a železnicní ochranka budou napríšte všechny další blokády likvidovat silou.

V poslední dobe zaznamenala polská policie kolem 500 prípadu blokád silnic. Zanedlouho by mely príslušné prokuratury vznést žaloby proti nekterými jejich organizátorum.

elv ank


Zdroj: ČTK, 26. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 05:55