Agris.cz - agrární portál

Koncept agrární politiky by měl být hotov do konce roku

1. 9. 1998 | ČTK

Koncept agrární politiky by mel být hotov do konce roku

VETRNÝ JENÍKOV (okres Jihlava) 1.zárí (CTK) - Ke spolupráci na tvorbe koncepce agrární politiky vlády vyzval dnes ministr zemedelství Jan Fencl predstavitele Svazu zemedelských družstev a spolecností, jehož byl dosud predsedou. Koncepce by mela být hotova do konce roku a aktuálne zpracovávána až do doby priclenení CR k Evropského spolecenství.

"Práce na ní musí být zahájeny zítra a ukonceny do konce letošního roku," uvedl ministr pro CTK po skoncení zasedání svazu ve Vetrném Jeníkove na Jihlavsku. Na její tvorbe se bude predevším podílet Výzkumný ústav zemedelské ekonomiky a jednotlivé odbory ministerstva zemedelství a výživy, informoval.

Soubežne by mela bežet oponentura všech nevládních zemedelských organizací, které budou k procesu prizvány, dodal. Konzultována pak bude s dalšími odborníky, aby se co nejvíce priblížila k modelu, který bude dobrým výchozím bodem budoucí zemedelské politiky po pristoupení CR k EU.

Ministr dále uvedl že verí, že pro svuj resort získá podstatne více penez, než kolik bylo loni. Chce se zasadit i o to, aby byly zemedelcum poskytovány dokonalejším zpusobem. Nove by mely plynout napríklad na podporu vzniku odbytových družstev, zvažují se dotace pro pestitele chmele, ovocnáre a vinare.

Zemedelec musí získat peníze na náklady a pripocítat si primerený zisk - kolem ctyr procent - aby vubec mohl podnikat, zduraznil ministr.

Jaroslava Mikešová jw


Zdroj: ČTK, 1. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 01:27