Agris.cz - agrární portál

Olomoucké kaštany napadla přemnožená klíněnka jírovcová

2. 9. 1998 | ČTK

Olomoucké kaštany napadla premnožená klínenka jírovcová

OLOMOUC 2.zárí (CTK) - Premnožená klínenka jírovcová napadla olomoucké aleje jírovce, lidove nazývaného kaštan. Na mnoha vzrostlých stromech v parcích a ve meste zacalo predcasne hnednout listí a nekteré nemocné kaštany v techto dnech k údivu mnoha Olomoucanu znovu rozkvetly.

Nadežda Krejcí z olomouckého Výstavište Flóra, jehož kaštanové aleje jsou invazí klínenky nejvíce postižené, dnes CTK rekla, že jediným zpusobem, jak s premnoženým škudcem úspešne bojovat a zabránit úhynu stromu, je pálení starého listí, ve kterém housenky nebezpecné klínenky prežívají.

Zahradníci však zatím podle ní nevedí, jak suché listí zlikvidují, protože radnice ve své vyhlášce zakázala jeho pálení ve meste a odvoz obrovského množství listí za mesto by zase stál hodne penez. "Kompostovat listí ale nemužeme, protože by to znamenalo další rozšírení klínenky. Na míste, kam jsme shrabané listí loni navezli, se tento škudce rychle rozšíril a napadl okolní kaštany," dodala.

Správci mestské zelene proto zahájili jednání s olomouckou radnicí, která by mela bud udelit výjimku na spálení listí z napadených stromu prímo ve meste, nebo najít zpusob, jak zajistit odvoz listí ke spálení za jeho hranice.

Klínenka, jejíž housenky se živí pletivem listu jírovcu, se poprvé v Ceské republice objevila v roce 1993 na jižní Morave a nyní postupuje k severozápadu. V roce 1995 byly první napadené stromy zaznamenány v Praze. Dnes už je v Nemecku a zaplavuje západní Evropu. Za sezónu se narodí tri až ctyri generace klínenek.

Stromum napadeným klínenkou ubývá sil, protože si nemohou kvuli nedostatku zdravého listoví vyrobit energetické zásoby na príští rok. Napadený strom prežije jen dva tri roky, pricemž tretí rok již neobrazí.

Klínenka jírovcová patrí mezi takzvaný minující hmyz. Samicka naklade vejce na povrch listu, vylíhlá mikroskopická housenka se prožere dovnitr, kde si vybuduje opredenou komurku, z níž vyráží za potravou v listu. Než se housenka zakuklí, postupne požírá pletivo listu, které vytvárí chlorofyl. Hmyz se líhne brzy na jare z kukel prezimujících na spadaném listí.

Petr Behal kar


Zdroj: ČTK, 2. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:12