Agris.cz - agrární portál

Biopotraviny se v ČR produkují na jednom procentu půdy

6. 9. 1998 | ČTK

Biopotraviny se v CR produkují na jednom procentu pudy

HUMPOLEC (okres Pelhrimov) 6.zárí (CTK) - Biopotraviny se v CR produkují na jednom procentu zemedelské pudy. Po pridelení státní dotace ve výši zhruba 2600 Kc na hektar pritom letos plocha prihlášená do systému ekologického hospodarení mezirocne vzrostla z 18.000 na 70.000 hektaru, uvedl na sobotních 6.celostátních Biodožínkách v Humpolci reditel Svazu producentu a zpracovatelu biopotravin PRO-BIO Jan Dvorský.

Ekologické zemedelství není jenom absence chemikálií, ale vyrovnaný kolobeh puda, rostliny, zvírata, clovek. Reší nadprodukci potravin cestou extenzivního hospodarení s ohledem na krajinu, vysvetlil.

"Jsou zeme, které tento zpusob hospodarení zaradily jako jeden z hlavních bodu své agrární politiky. Napríklad v Rakousku se nyní biopotraviny produkují na 12 procentech zemedelské pudy, s cílem navýšení na ctvrtinu, obdobne je tomu ve Skandinávských zemích," informoval.

Poptávka po biopotravinách v CR podle Dvorského prevyšuje nabídku. Nekteré druhy - ovocné a zeleninové štávy ci musli - se k nám zbytecne dovážejí za vyšší ceny, podtrhl. Naopak nekterí ceští producenti 30-50 procent produkce vyvážejí. Zájem je zejména o pohanku, proso, špaldu ci byliny.

V CR se první svazy biozemedelcu zacaly formovat v roce 1990. Pravost biopotravin je garantována certifikátem a ochrannou známkou, které na základe nezávislé kontroly prideluje certifikacní výbor pri ministerstvu zemedelství.

Jaroslava Mikešová jw


Zdroj: ČTK, 6. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 07:54