Agris.cz - agrární portál

Lesníci podle ekologů prodávají dřevo, které má zůstat v lese

9. 9. 1998 | ČTK

Lesníci podle ekologu prodávají drevo, které má zustat v lese

PRAHA 9.zárí (CTK) - Lesníci na severní Morave prestupují podle ekologu zákon o ochrane prírody a krajiny tím, že z prírodních rezervací vyklízejí pokácené stromy. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha lesníci odmítají nechávat smrky pokácené kvuli napadení kurovcem a polomy v rezervacích prirozeným rozkladným procesum a bez ohledu na zákon o ochrane prírody a krajiny vetšinu kmenu vyklízejí a prodají jako drevo.

Po státních orgánech ochrany prírody, které odvoz asanovaných kmenu z rezervací omezily, spolecnost Lesy CR požaduje proplacení ušlého zisku z neprodaného dreva, informoval dnes Bláha CTK. Na správe Chránené krajinné oblasti Beskydy tak Lesy CR vymáhají 70 tisíc korun, uvedl. Dodal, že posláním rezervací pritom není produkce dreva, ale zachování prírodních procesu v prirozených lesních ekosystémech.

Príkladem nejméne citlivého prístupu je podle Bláhy hospodarení lesní správy Hanušovice na Kralickém Snežníku. Za zásah do zdejší rezervace udelila Ceská inspekce životního prostredí Lesum CR pokutu ve výši 20.000 korun.

Za pozitivní pokládají ekologové snahu lesníku zmenit neprirozenou druhovou skladbu lesa výsadbou buku, jedlí a jerábu.

rem jd hš


Zdroj: ČTK, 9. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:04