Agris.cz - agrární portál

Pololetní zisk Heinekenu silně stoupl, akcie zpevnily

11. 9. 1998 | ČTK

Pololetní zisk Heinekenu silne stoupl, akcie zpevnily

AMSTERDAM 11.zárí (CTK) - Druhý nejvetší svetový producent piva, nizozemská spolecnost Heineken, prekvapil dnes akciové trhy zprávou o prudkém rustu zisku za první pololetí. Cistý zisk stoupl o 28 procent na 418 miliónu NLG (220 miliónu USD) a Heineken k tomu uvedl, že pro celý rok ceká podobný výkon.

Necekane vysoký zisk vyvolal na klesající amsterdamské burze výrazný rust akcií firmy. Akcie Heinekenu v záveru posílily o více než 11 procent.

Podle spolecnosti se o zvýšení zisku zasloužil vyšší obrat, k nemuž prispely vyšší ceny, dále zlepšená sestava produktu a prísná kontrola nákladu. Obrat mezirocne vzrostl o pet procent na 6,84 miliardy NLG.

Celkove príznivý byl pro výsledky spolecnosti vliv smenných kursu, zvlášte vyšší kurs dolaru. Díky rustu prodeje ve Francii a Itálii ale také na Slovensku, kde má Heineken pivovary Zlatý bažant a Karšay, se obrat koncernu v Evrope navzdory celkove stagnujícímu trhu zvýšil. Obrat v USA vzrostl o 14 procent, což kompenzovalo pokles v krizí zasažené Asii.

Ve druhém pololetí ceká Heineken posílení zisku po plné konsolidaci polského pivovaru Zywiec. Spolecnost je presvedcena, že polské antimonopolní úrady posoudí plánovanou fúzi pivovaru Zywiec a Brewpole do nejvetší pivovarské skupiny v zemi kladne, uvedl k tomu clen predstavenstva spolecnosti Guus Lubsen.

hp bm


Zdroj: ČTK, 11. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 10:43