Agris.cz - agrární portál

Ceny zemědělských komodit na trhu víceméně stabilní

15. 9. 1998 | ČTK

Ceny zemedelských komodit na trhu víceméne stabilní

PRAHA 15.zárí (CTK) - Zatím za víceméne stabilní ceny nakupují mlýny a podniky obiloviny a rostlinné výrobky z letošní sklizne od pestitelu. Vyplývá to z pravidelného zjištování oddelení státní statistické služby ministerstva zemedelství (MZe) o aktuálních cenách vybraných zemedelských komodit, jehož výsledky dnes CTK poskytla vedoucí této služby Marie Štolbová.

Uvádí se v ní, že stejne jako v minulém týdnu probíhají nákupy obilovin a vybraných rostlinných výrobku ze sklizne 1998 nepravidelne a v menších objemech, pricemž nadále je pri nákupech nejvíce zastoupena potravinárská a krmná pšenice, jarní krmný jecmen a dále pak repka, potravinárské žito, a krmný oves a hrách.

Prumerná republiková cena pšenice potravinárské cinila v 37.týdnu 3869 Kc/t, což od pocátku sledování (od 30.týdne) predstavuje zvýšení o 2,2 procenta, oproti predchozímu šetrení (v 36.týdnu) o 78 Kc za tunu. Zjištená cena pritom predstavuje skutecnou cenu placenou zemedelcum nákupními podniky, tedy nákupní cenu na volném trhu a, jak MZe pripomíná, cenu nezahrnující intervencní nákupy Státního fondu tržní regulace. Ty tvorily i ve sledovaném období podstatnou cást objemu nákupu za garantovanou cenu 4000 Kc/t, tento nákup však není predmetem statistického sledování MZe.

Cena pšenice krmné se prakticky nemení. Její zjištená prumerná cena byla ve 37.týdnu 3028 Kc/t, což oproti predcházejícímu týdnu predstavuje zvýšení o dve koruny za tunu. Také prumerná cena krmného jecmene 2655 Kc zustává zhruba na stejné úrovni. U sladovnického jecmene, jehož nákup je spíše ojedinelý, byla zjištena prumerná cena o 20 Kc/t vyšší než v týdnu predchozím a cinila 3470 Kc za tunu. Rovnež o 20 Kc za tunu na 3306 korun se proti predchozímu šetrení zvýšila nákupní cena potravinárského žita, nákupní cena krmného ovsa se pohybuje tesne pod hranicí 2500 Kc/t. V malém objemu se nakupuje též triticale, kde také byla zjištena podobná cena jako v 36.týdnu - 2647 Kc/t.

Z ostatních sledovaných výrobku je nadále zastoupen nákup repky, v soucasné dobe repky jarní, jejíž prumerná cena je také celkem stabilní (6832 Kc/t), a krmného hrachu s prumernou cenou 3959 Kc/t.

Oddelení státní statistické služby MZe v 37.týdnu získalo cenová data od 55 nákupních podniku a mlýnu a predpokládá, že v príštích týdnech poroste zastoupení nakupujících mlýnu a naopak bude ubývat cenových informací od nákupních organizací. Ceny jsou šetreny jedenkrát týdne, vždy v zacátku týdne, a jde o ceny placené zemedelcum vcetne príplatku a srážek za jakost, bez nákladu na dopravu a bez DPH.

kri ple


Zdroj: ČTK, 15. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 09:10