Agris.cz - agrární portál

Reforma zemědělské politiky EU v ohrožení

18. 9. 1998 | ČTK

Reforma zemedelské politiky EU v ohrožení

BRUSEL 18.zárí (zpravodajka CTK) - Dlouho odkládaná reforma kontroverzní spolecné zemedelské politiky Evropské unie navržená Evropskou komisí se zdá být ohrožena. Jak dnes napsal evropský týdeník European Voice, Evropský parlament hrozí použitím svého práva a zablokováním rozhodnutí Komise. Reformu ohrožují také soucasné, svetem otrásající, krize v Asii a Rusku, které postihují evropské vývozy masa a obilí do tohoto regionu.

Parlamentu je sice v oblasti zemedelství pridelena pouze konzultativní role, podle takrka nevyužívaného clánku Rímských dohod má však právo rozhodnutí Komise zablokovat a donutit ji tak ke kompromisu. Výsledná dohoda je pak predložena jednotlivým ministrum zemedelství, kterí ji mohou odmítnout pouze jednomyslne, což je však u tak rozporuplné a citlivé oblasti, jakou je zemedelství, takrka vylouceno.

Snaha clenu parlamentu prihlásit se o vetší slovo tak "slibuje" tlak na zmekcení plánované reformy zemedelské politiky, která by mela být dokoncena do brezna roku 1999, uvedl list.

Ohrozit samotné základy pripravovaných zmen, jak je navrhuje Komise, by však mohla podle expertu ekonomická krize postihující asijský a ruský region.

Lukrativní vývozy masa a obilí do Asie se již drasticky propadly a následné ruské otresy pripravily Unii pres noc o nejvetší odbytište jejích zemedelských produktu. Prehlíženým faktem pritom zustává, že úspech pripravované reformy zemedelské politiky, pohlcující znacnou cást rozpoctu Evropské unie, je ve velké míre závislý práve na silných a rostoucích vývozech hlavních zemedelských komodit.

V rámci reformy zemedelské politiky, za kterou je Unie kritizována predevším ze strany Spojených státu a která je neudržitelná i z hlediska budoucího rozšírení o státy strední a východní Evropy, by podle Komise melo dojít ke snížení minimálních garantovaných cen pro maso, obilí a mlécné výrobky.

Evropské ceny by se tak priblížily svetové úrovni, snížily by se výdaje EU na dotace a výkup prebytku a zvýšily by se vývozní šance. Tuto strategii, která byla považována za príliš optimistickou ješte pred vypuknutím asijské chripky, však již nyní považují mnozí experti za nerealistickou.

Evropská komise však zatím zustává optimistou. "Pracujeme za predpokladu, že asijská krize bude po roce 2000 již historií," rekl jeden z úredníku spadající pod komisare pro zemedelství.

Martina Patocková pek hej


Zdroj: ČTK, 18. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 06:25