Agris.cz - agrární portál

Srážky mezi polskými zemědělci a policií - 2. verze

25. 1. 1999 | ČTK

Srážky mezi polskými zemedelci a policií - 2. verze

(doplnuje o obeti srážek)

VARŠAVA 25.ledna (CTK) - Silnicními zátarasy na asi 90 místech dnes pokracovalo zhruba 4000 polských zemedelcu v celostátních protestech proti zemedelské politice varšavské vlády. Pri pokusu policie prolomit blokádu silnice v gdanském vojvodství bylo nekolik rolníku zraneno a jeden policista podlehl zranení hlavy.

Policie, podobne jako u obce Lubecko v jihozápadním Polsku, proti protestujícím nasadila vodní dela a slzný plyn. Zemedelci zase na policejní vozidla házeli láhve s benzínem. Policistum se ani pri razantním postupu nepodarilo silnici mezi Gdanskem a Varšavou uvolnit.

Podle odhadu policie použili rolníci pri blokování silnic v celé zemi pres 400 traktoru a jiných zemedelských vozidel. Jak ve Varšave sdelil policejní mluvcí, místní správa v nekterých místech narídila násilné odstranení zátarasu.

Zemedelci pri pohledu na nastupující policejní jednotky silnice vesmes dobrovolne vyklízeli; pouze u Lubecka si to musela policie vynutit. Policisté si však ve všech prípadech zaznamenali osobní údaje úcastníku silnicních blokád, kterí nyní musejí pocítat s trestním stíháním. Polské úrady oznacily všechny blokády za nezákonné. Zemedelci vytvorili ovšem ješte dnes odpoledne na rade míst nové zátarasy.

Zemedelci po blokádách cetných silnic a nekterých mostu pres Odru dnes zablokovali hranicní prechod Zgorzelec/Görlitz na hranicích s Nemeckem, prechod Bezledy do ruské enklávy kolem Kaliningradu a prechod do CR Pietrowice/Krnov.

U Poznane zemedelci ochromili dopravu na mezinárodní silnici A-2 z Nemecka do Varšavy. Mnozí zemedelci se u silnic utáborili, rozdelali si ohne a nechali se od svých rodin zásobovat teplými nápoji. Podle médií projevovali odhodlání pokracovat ve svých protestech ješte radu dní.

Rolníci požadují od vlády vyšší dotace a vetší kontrolu dovozu zemedelských produktu. Andrzej Lepper, predseda radikálního zemedelského odborového sdružení Sebeobrana, které protesty zorganizovalo, v rozhovoru pro polský rozhlas prohlásil: "Jsme odhodláni k protestum, protože jsme hospodársky v koncích a nemáme šance na prežití."

Mluvcí vlády Jaroslaw Sellin kritizoval protesty jako "politickou akci" a pohrozil jejich úcastníkum právními dusledky. Námestek polského ministra vnitra Krzysztof Budnik se vyslovil pro násilné odstranení zátarasu.

Polští zemedelci již od pátku do soboty zablokovali na 36 hodin hranicní prechod Swiecko/Frankfurt nad Odrou. Dnes tu ovšem podle polských celníku nákladní doprava už fungovala normálne.

bep hej


Zdroj: ČTK, 25. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:32