Agris.cz - agrární portál

Francouzská SDA vytvořila v ČR jednotnou cukrovarnickou skupinu

29. 1. 1999 | ČTK

Francouzská SDA vytvorila v CR jednotnou cukrovarnickou skupinu

MLADÁ BOLESLAV 29.ledna (CTK) - Francouzská cukrovarnická spolecnost SDA Origny, která je nejvetší cukrovarnickou skupinou v zemi a jejíž podíl na tuzemské výrobe cukru ciní zhruba 40 procent, vytvorila dnes ze svých dosavadních akvizic jednotnou cukrovarnickou skupinu. CTK to potvrdila financní reditelka dobrovického Cukrovaru a rafinerie cukru TTD Jana Korínková.

Podle ní o tom rozhodli dnes na mimorádných valných hromadách v Mladé Boleslavi akcionári spolecností Severocukr Žatec, Cukrovary BANOP Hradec Králové, Ceské cukrovary holding a Cukrovar Ceské Mezirící. Jejich cukrovary zaniknou bez likvidace a sloucí se s akciovou spolecností Cukrovar a rafinerie cukru TTD Dobrovice.

Zhruba dva roky pripravovanou fúzi podle Korínkové nevyvolal stávající kritický vývoj cukrovarnictví, ale potreba zjednodušit rízení a strukturu firem, které mají stejného majoritního vlastníka. "To nám fúze umožní, nyní budeme moci spolecnosti rídit centrálne a hlavne pružneji," zduraznila Korínková.

Zanikající cukrovary budu podle ní vymazány z obchodního rejstríku k 12.breznu. Minoritním akcionárum spolecností Severocukr Žatec a Ceské cukrovary holding pak budou podle projektu sloucení vymeneny akcie za cenné papíry dobrovické firmy. Ta kvuli výmene akcií emituje nové akcie, címž zvýší své základní jmení o 3,2 miliónu korun na 914 miliónu korun.

V lonské kampani varila skupina cukrovaru patrící k SDA Origny cukr v šesti cukrovarech, v Dobrovici, Melníku, Užicích, Bašnicích, Žatci a Ceském Mezirící. Do letošní kampane hodlá po provedené restrukturalizaci vstoupit již jen se tremi cukrovary, a to v Dobrovici, Ceském Mezirící a Melníku. "Pokud se vyreší obtížná situace kolem pestování repy a dovozu cukru, chce naše skupina rocne vyrábet asi 200.000 tun cukru. Vloni jsme ho vyrobili 176.000 tun," upresnila Korínková.

Dalšími velkými skupinami pusobícími na poli výroby cukru v CR jsou rakouská cukrovarnická spolecnost Agrana a francouzsko- britský koncern Eastern Sugar.

Petra Laurinová ple


Zdroj: ČTK, 29. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 15:38